Ti millioner kroner skal hjælpe nybagte fædre

Forum for Mænds Sundhed søsætter nyt projekt, der skal give nybagte fædre hjælp til far-rollen.

Projektet 'Far for livet' skal blandt andet styrke netværket mellem fædre og have større fokus på mænds risiko for en fødselsdepression. (© Niels Jørgensen)

- Det er nyt i verdenshistorien, at mænd er så meget sammen med deres børn. Det er en udvikling, vi ser især i de nordiske lande, forklarer chefpsykolog Svend Aage Madsen, der er formand for Forum for Mænds Sundhed.

Men modsat kvinder - så har de nybagte fædre bare ikke flere generationers rollemodeller at trække på.

Det skal ti millioner fra Nordea-fonden imidlertid være med til at ændre på. Pengene skal bruges til at klæde jordemødre og sundhedsplejersker på til i højere grad at bringe fædrene på banen - til gavn for hele familien.

- Kvinder danner helt sig naturligt et billede af, hvad de skal stille op, når de får et spædbarn. De ved det fra deres egne mødre og har selv en intuitiv tilgang til, hvordan man gør. Den tilgang har mænd ikke. Men når så mange mænd tager barsel, som tilfældet er i dag, så har de nybagte fædre brug for at blive styrket i den første tid sammen med deres barn, supplerer Svend Aage Madsen.

Fædrene skal inddrages fra starten

Derfor skal et af de nye initiativer blandt andet handle om at uddanne sundhedspersonale til også at inddrage faren helt fra begyndelsen og på den måde være med til at styrke forældreskabet for hele familien.

- Kvinder på barsel mødes traditionelt sammen med andre nybagte mødre til en snak på cafeen sammen med deres børn. Mænd er generelt bedre til at mødes omkring en aktivitet - så derfor handler en del af vores nye projekt blandt andet om at få skabt nogle tilbud til fædrene med en bred vifte af aktiviteter, som de kan mødes omkring, når de er på barsel.

Det er Forum for Mænds Sundhed, der har modtaget donationen i forbindelse med 'Mens Health Week', der begynder i dag.

Det nye tre-årige projekt, Far for Livet, skydes i gang i januar 2018.

Fakta om projekt 'Far for livet':

  • Skal give bedre betingelser for mandens/parrets forberedelse til at blive forældre - og forebygge fødselsdepression.

  • Bidrage til at give fædre større udbytte af inddragelse i sundhedsplejens tilbud.

  • Skabe bedre betingelser for fædres samvær med børn under barsel - blandt andet ved at oprette flere 'Fars legestuer' landet over.

  • Udvikle en bred vifte af aktiviteter for fædre og børn med fokus på mental og fysisk sundhed hos far og barn.

  • Udvikle en portal for far-barn aktiviteter.

Facebook
Twitter