Tv-psykolog: DU skal være piloten i dit barns liv

Giv dit barn faste og strukturerede rammer, men hvordan gør man lige det? Deltag i debatten.

(Foto: Johan Lauridsen © DR)

Børn - både store og små - har brug for tydelige rammer og en meget fast struktur. Det er fx derfor, at små børn gerne vil høre den samme godnathistorie aften efter aften, eller se den samme tegnefilm igen og igen.

Det er der en meget simpel forklaring på: De har behov for forudsigelighed og struktur, for ellers bliver de stressede og utrygge, forklarer familiepsykolog Ulla Dyrløv:

- Børn har brug for helt klare rammer af to grunde: Den første er deres hjerne. Forrest i vores hjerne sidder de executive funktioner. Det er dem, der gør, at vi kan overskue og planlægge, strukturere og målrette. Tidsfornemmelsen ligger fx der. Og reguleringen af vores følelser.

- Men helt små børn har slet ikke udviklet de funktioner, og derfor skal deres tilværelse helst være fuldstændig struktureret. Det skaber forudsigelighed og ro for dem. Fordi de ikke kan forudse ting, så er det nødvendigt ikke at putte for mange forandringer og spontanitet ind.

Har du gode erfaringer med, hvordan man skaber struktur og forudsigelighed i børnefamilien, så del dem gerne i debatten nederst i denne artikel.

Opfør dig som en pilot

Ulla Dyrløv rådgiver i aftenens udgave af "Ingen styr på ungerne" på DR1 en enlig mor til to tvillinger på 11 år.

Og her er et af problemerne netop mangel på struktur og forudsigelighed. Som 11-årig er man naturligvis kommet ud over godnathistorie-stadiet, men behovet for struktur er der i høj grad stadig.

- Den anden grund til, at struktur er vigtigt, er, at det er forældrene, der skal være piloterne i familien. Fordi de jo netop HAR udviklet de executive funktioner, som børnene ikke har endnu, og at de ER lederne af flokken. Og hvis de løber fra det ansvar, vil flokken gøre oprør.

- Børn kan ikke lide at se, at deres forældre ikke tør tage ansvar. Forældrene skal vise vej. Børnene er bare dumpet ned i denne her verden, de ved jo ikke, hvad man skal. Og det er angstskabende for dem, hvis ingen tager styringen. Hvis man er uklar, så tyder det på svaghed hos piloten. Og det er ikke tryghedsskabende - bare spørg folk, der lider af flyskræk.

Tegn på stress

I familien med tvillingerne er et af problemerne, at aftaler og planer laves om ofte. Og det stresser, især den ene af tvillingerne, pigen Laura.

Hvis vi er stressede, så holder de executive funktioner op med at virke, for så sætter hjernen ind på overlevelse, og så kan følgende symptomer opstå hos børn, forklarer Ulla Dyrløv:

  • De glemmer ting

  • De får mere forstyrret søvn

  • De begynder at rode meget mere, end de plejer

  • De begynder at glemme deres jakker rundt omkring mere end normalt

  • De kan få angst og blive utrygge og bange for at være alene hjemme eller for at gå alene i seng.

Hvis det sker, så skal kan gå ind og frede barnet, råder Ulla Dyrløv:

  • Gå ind og ryd op for dem og hold op med at stille de samme krav

  • Sig højt, at det er det, du gør: "Hold da op, du er overbelastet. Du har det ikke godt. Jeg kan godt hjælpe dig lidt. Der er ikke fordi, at du skal til at have det sådan her altid, men lige nu vil jeg tage nogle opgaver fra dig, i en periode på en måned, så ser vi om ikke du får det bedre af det".

  • Gør det meget konkret, hvilke opgaver skal man stadig løse, og hvilke man er fritaget for.

- På den måde får man sagt højt til sit barn, at det er stresset og ikke bare dovent. Man viser et overblik, man viser, at man har spottet, at der er et problem, og man viser også, at man ved, hvad man skal gøre ved det problem. Og man viser også, at der ikke er fare på færde. Alt det, som en pilot skal vise.

Har du haft positive erfaringer med at give dine børn ekstra struktur, så del dem gerne her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk