Ungdomsrådgiver: Ungpigeliv er blevet en konkurrence, der ikke kan vindes

Unge mennesker konkurrerer indbyrdes, og det rammer dem hårdt psykisk.

(Foto: Colourbox)

Det er svært at være ung i dag. Det bliver der sat ord og tal på fra flere sider:

Da myndighederne fremlagde sundhedsprofilen, der sætter tal på danskernes sundhed, kom det frem, at især unge piger mellem 15 og 24 år har det rigtig svært.

Samtidig viser en ny undersøgelse fra Region Hovedstadens Psykiatri, at mange unge – både piger og drenge – skader sig selv. Enten direkte eller indirekte.

Og fra psykiatrisk skadestue i Odense lyder det, at man unge henvender sig med almindelige livsproblemer som fx kærestesorger. De ved ikke, hvad de ellers skal gøre.

Alt sammen tegn på, at mange unge mistrives.

Især unge piger konkurrerer

Problematikken er slet ikke ny på ungdomsrådgivningen ungdomsliv.dk. Her fortæller leder Erroll Marshall, at især unge piger i stigende grad rammes af bl.a. stress, angst, selvmordstanker og manglende selvtillid. - Ungdomslivet er blevet en konkurrence for mange unge piger. De er i konkurrence med sig selv, med veninder, forældre, skole og samfund, men de kommer aldrig i mål, for der er ikke nogen start eller slutning

- Konkurrencen er konstant til stede. Fra de små klasser til ungdomsuddannelserne konkurrerer den unge pige på karakterer, udseende, kærlighed, sex, venskaber, drømmestudiet og jobs.

Fiaskoen opfattes som total

Ifølge Erroll Marshall så rammer det de unge utrolig hårdt, hvis de oplever modgang på et af de mange parametre, de konkurrer på. - Om det er et knust hjerte, mobning eller en dårlig karakter, uvenskab, strækmærker eller hvis spejlbilledet ikke lever op til mediernes fremstilling af skønhed, er det vores erfaring i Ungdomsliv, at den unge oplever det som en personlig fiasko og har i dag sværere ved at tackle “krisen”.

- Det skyldes primært en ting: “Vi er vores egen lykkes smed” er blevet til “Vi er vores egen ulykkes smed”. Ansvaret for udseendet, karakteren eller det knuste hjerte opfattes af den unge som egen skyld. Og det har stor betydning for, hvor konstruktivt den unge kan reflektere over krisen.

Facebook
Twitter