Mere end hver femte 18-årige har symptomer på depression, og de fleste af dem er piger. Det er blot et af resultaterne af en undersøgelse, SFI, Det nationale forskningscenter for velfærd, har foretaget fortløbende af 6000 unge, der alle er født i 1995 - og som udkommer i dag med de seneste tal.
Forskerne har fulgt de samme 6.000 børn og deres familier, siden de blev født i 1995. De har sat fokus på deres liv og udvikling, da de var et halvt år, tre år, syv år, 11 år, 15 år og nu altså 18 år.
Problemerne kommer med alderen
Og dét, at hvert femte af de unge 18-årige har symptomer på depression, er en fordobling i forhold til forrige måling, da de var 15 år.
Jens Peter Thomsen er seniorforsker på SFI, og han gæstede tidligere i dag P1 Morgen. Her forklarede han om de nye tal:
- Når man er i alderen fra 15- 18 år, så er det, at den slags symptomer begynder at vise sig - samtidig er vi blevet bedre til at udrede de her unge. Men det er typisk i denne periode, at problemerne virkelig begynder at vise sig, og de begynder at reflektere over følelser, og de føler sig ofte i denne periode mere triste og ensomme.
Svært at være teenager
Det er, som vi har hørt tidligere - og som det netop nu beskrives i DR3s aktuelle serie om teenagere - altså en meget svær periode af livet at være teenager.
- Det interessante for os bliver at følge den her gruppe af unge for at se, om de her symptomer så fortsætter, eller om de aftager efterhånden som de bliver ældre.
Men hvorfor er det især pigerne i gruppen, der viser depressive tegn?
- Det er nok en blanding af biologi og socialisering, at pigerne måske i højere grad er sensitive overfor at få de her symptomer. Vi ser ikke den samme stigning hos drengene. Og hos en lille gruppe af pigerne i både 15- og 18 års alderen, så stikker de her depressive tendenser ret dybt, så der er altså en gruppe piger, der altså er vedvarende triste og ulykkelige, og det er værd at være opmærksom på.
Blandt årsagerne til, at unge i dag føler sig mere deprimerede end tidligere, kan skyldes mange ting, siger seniorforsker Jens Peter Thomsen.
- måske skal en del af årsagen findes i, at vores samfund har udviklet sig på en sådan måde, at mange ting går meget stærkere i dag, og at man skal relatere sig til hinanden på mange forskellige måder på blandt andet sociale sociale medier.