VIDEO 16-årige Helene bor i en fattig familie: Jeg har konstant stress

Frygten for, at mors kort ikke går igennem i Netto, fylder ekstremt meget, når man vokser op i en fattig familie.

Det går ud over børnene, når forældrene mangler penge, viser en ny undersøgelse fra Børnerådet. Det siger næsten sig selv, at børn kan mærke, når der ikke er råd til julegaver, nyt tøj eller børnefødselsdag i familien.

Men det rækker videre end den manglende gave eller den manglende fest, fortæller 16-årige Helene Dige Hjuler i et interview i Aftenshowet.

Hendes mor er sygeplejerske, men har været på kontanthjælp siden 2012, fordi hun er sygemeldt med stress.

Det er de følelsesmæssige konsekvenser, der har størst betydning:

- Jeg har rigtig meget stress, og den stress er helt sikkert kommet på baggrund af vores manglende økonomi. Jeg har konstant dårlig samvittighed, hvis jeg skal spørge min mor om penge, forklarer Helene Dige Hjuler.

- Jeg prøver så vidt muligt at arbejde for at tjene penge, men den dårlige samvittighed fører til, at der er et konstant pres i forhold til, om der nu er penge nok, og om min mors kort nu går igennem nede i Netto.

På tiggergang for en vinterfrakke

Hendes mor må næsten dagligt - eller i hvert fald flere gange om ugen - sige til børnene, at der er noget, der ikke er råd til. Typisk nyt tøj, sko, lommepenge eller fritidsaktiviteter.

- Det er mest af alt den manglende frihed til at købe noget af det, man mangler, siger Helene Dige Hjuler.

- Helt konkret, så er det også fx når jeg mangler en vinterfrakke eller et par sko. Så ved jeg, at hverken min mor eller jeg kan købe det, så da må jeg ud og gå tiggergang hos min farmor og farfar eller min far for at få samlet tilskud sammen til det.

Løj om konfirmationen

Det gælder naturligvis også større udgifter, som fx fødselsdagsfest eller konfirmation. Da Helene Dige Hjuler skulle have været konfirmeret sidste år, valgte hun at sige, at hun ikke ville det, fordi hun ikke troede på Gud. Men det var ikke den rigtige forklaring.

- Jeg fravalgte konfirmationen, fordi jeg simpelthen ikke kunne overskue vores økonomi. Jeg kunne ikke overskue, at vi skulle til at finde på alle mulige løsninger til at få skrabet penge sammen til at holde den fest.

Se hele interviewet med Helene Dige Hjuler i Aftenshowet i klippet ovenfor.

Og se interview med socialminister Karen Ellemann og Børnerådets formand Per Larsen om begrebet fattigdom i klippet herunder.

Facebook
Twitter