VIDEO Katja spiste af moderkagen, da hun havde født

Det er meget kulturelt bestemt, hvad man gør med moderkagen i forskellige lande. Det er dog de færreste herhjemme, der spiser den.

Da Katja Nørgaard fødte sin datter på en privat fødeklinik valgte hun at spise en lille del af moderkagen. Det var noget, hun på forhånd havde aftalt med jordemoderen, som efter fødslen skar et lille stykke af moderkagen af til Katja.

- Min veninde, som var med til fødslen, skar så bitte små stykker af moderkagen, som jeg lagde i kinden, så slimhinderne kunne optage næringsstofferne og oxytocinen. Det var en meget fin oplevelse, fortæller Katja Nørgaard i Temalørdagen "De perfekte mødre", som sendes på DR2.

Resten af moderkagen fik Katja Nørgaard pulveriseret, og det er planen, at hun vil spise pulveret på et senere tidspunkt.

Mød hende i klippet ovenfor. Og se med i Temalørdagen "De perfekte mødre", som sendes på DR2 i aften klokken 20.

I Temalørdagen kan du i øvrigt blandt andet møde Anne Sofie, der har født alle sine tre børn ved en såkaldt Lotus-fødsel, hvor man ikke klipper navlestrengen efterfølgende. Kokken Troels Ulrich Mølgaard, der tilbereder en moderkage. Og Carolina Björk, der har valgt at føde sine tre børn derhjemme, være mor på fuld tid og fortælle på TV2, at hun spiste moderkagen efter sin fødsel, hvilket hun fik mange tæsk for efterfølgende.

Hvad gør man ellers med moderkagen?

  • I dyrenes verden spiser den nybagte dyremor ofte moderkagen, eller graver den ned

  • Indianerne begraver den for at skabe kontakt mellem det nyfødte barn og forfædrene

  • I Afrika betragter man moderkagen som det nyfødte barns døde tvilling, og man begraver den typisk.

  • I Asien tørres moderkagen og indgår senere i madopskrifter

  • Maoriernes ord for "moderkage" og "land" er det samme. De begraver moderkagen, helst under en myretue

  • I Europa, især i Frankrig, bliver moderkage ofte brugt i kosmetik-produkter. I Danmark bliver langt de fleste moderkager sendt til forbrændingen, men det er blevet mere moderne at spise den, enten i tørret form eller i en smoothie.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter