VIDEO Mor til ADHD-ramt dreng: Frygter min søn bliver holdt udenfor

Anders på fem år har diagnosen ADHD. Det gør ham hyperaktiv og udadreagerende

Femårige Anders fra Bøvlingbjerg i Vestjylland er noget af en krudtugle. Han har det meste af sit liv haft svært ved at begå sig, fordi han er hyperaktiv.

Da Anders kom i vuggestue, blev han for alvor udfordret.

- Han var meget langsom til at snakke, så han gav udtryk for, hvad han ville ved at slå og skubbe. Han havde en meget kort lunte og blev frustreret, hvis han ikke kunne gøre sig forståelig, fortæller hans mor Bente Rasmussen.

Familien, der også tæller far Michael og lillesøster Anika, medvirker i miniserien ‘Far, mor og ADHD’. Klippet i toppen af artiklen er fra første program, som vises i aften på DR1, andet og sidste tirsdag i næste uge.

Ingen ro eller koncentration

I foråret 2014 blev Anders udredt på børnepsykiatrisk i Herning og fik diagnosen ADHD. Hans forældre vidste godt, at deres søn ikke var helt som andre børn.

- Vi kunne jo også godt se i forhold til jævnaldrende, at der var meget mere fart på. Der var ikke den samme ro og den samme koncentration som hos dem, han gik i børnehave med, fortæller Bente Rasmussen.

På trods af mistanken kom diagnosen dog som en stor hjælp.

- Der var rart at få den afklaring, for så havde vi noget at arbejde ud fra. Så tænkte vi ikke på samme måde på, om det var os som forældre, der gjorde noget forkert. Om det var institutionen, eller om det var et miljø, han ikke trivedes i. Vi kunne sige: “Ok, der er faktisk noget i vejen med ham, eller der er faktisk en diagnose for ham”, uddyber Bente Rasmussen.

Blev holdt udenfor

I Anders' første børnehave havde han svært ved at løse hverdagens udfordringer, selvom han havde en støttepædagog tilknyttet. De andre børn magtede ganske enkelt ikke Anders’ adfærd.

- Vi kunne jo godt mærke, at Anders blev holdt udenfor, og at de andre børn var bange for ham, fordi han reagerer uforudsigeligt. Og det er der jo ikke noget at sige til, siger den magtesløse mor.

Hun fortæller, at et af Anders’ symptomer er, at han ikke kan koncentrere sig ret lang tid ad gangen. Han kan ikke blive i sin egen leg, hvis andre børn leger noget andet ved siden af. Han vil nemlig gerne have, at deres leg skal foregå efter hans regler.

- Det er frustrerende at få at vide hver dag, når han kommer hjem fra børnehave, at han faktisk ikke har haft en ret god dag.

Kan ikke vente i bare et halvt minut

Heller ikke ventetid er den femårige drengs bedste ven. Når familien er til arrangementer som for eksempel fastelavn eller fødselsdag, kan Anders ikke vente, til det bliver hans tur.

- Han kan bare ikke holde sig i ro. Og så står vi og ser, at der er 15 andre børn, der godt kan finde ud af at stå i kø, og det kan Anders bare ikke. Ikke engang i et halvt minut uden at skulle drille dem ved siden af eller pille ved noget.

Anders' ADHD giver mange udfordringer i hverdagen - både hjemme og ude. (Foto: DR Framegrab © (c) DR)

Den slags problemer fylder selvsagt meget i hverdagen og i nuet, men det giver også anledning til mange tanker hos Bente.

- Det kan da være frustrerende som forælder at være til et arrangement, hvor han kommer og siger, at der ikke er nogen, der vil lege med ham. Jeg bliver ked af det på hans vegne, fordi han vil jo gerne. Eller hvis han kommer og spørger: "Hvorfor er der aldrig nogen, der vil lege med mig?" Det er svært, man føler sig magtesløs og ved ikke, hvad man skal sige til ham.

- Jeg frygter, at han vil blive lukket ude. At de andre børn i både børnehave og skole vil tage afstand fra ham, fordi han ikke er let at være sammen med, siger Bente Rasmussen.

Anders’ familie er en af tre småbørnsfamilier, vi følger i de to programmer ‘Far, mor og ADHD’.

Familierne kommer i en ny behandlingsform på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Risskov. Her er der ikke som tidligere kun er fokus på børnene i behandlingen af deres ADHD. Her hjælper man hele familien og giver forældrene redskaber til at dæmpe børnenes symptomer.

Første afsnit af ‘Far, mor og ADHD’ vises på DR1 tirsdag aften kl 20.45. Andet og sidste afsnit vises tirsdag d. 26. januar. De kan efterfølgende ses på DR TV.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1103069649743558

Facebook
Twitter