VIDEO Mor til ADHD-ramt: Jeg har tit været ved at opgive

Livet med et barn med ADHD kan være hårdt. Ved familien, ægteskabet og selvtilliden.

Der skal ikke meget til at hyle lille Anders på fem år helt ud af den. Når han bliver frustreret, går det hårdt ud over inventar og mennesker omkring ham.

Og det kan nogle gange blive for meget for hans mor Bente Rasmussen.

- Jeg har tit været ved at opgive alt. Der er dage, hvor man bare har lyst til at køre fra det hele. Men det kan jo ikke hjælpe noget. Vi er nødt til at holde fast for hans skyld.

Anders har diagnosen ADHD. Han har rigtig svært ved forandringer, og selv små situationer, som at fjernsynet skal slukkes, og han skal komme hen til spisebordet og spise aftensmad, kan være uoverskuelige for ham.

ADHD

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder, og ADHD påvirker hjernens evne til at regulere:

Opmærksomheden
Aktivitetsniveauet (der kan være for højt eller for lavt)
Impulskontrollen

Mennesker med ADHD har ofte svært ved at regulere deres adfærd i forhold til den situation, de er i.

Og situationerne er ikke kun hårde for Anders. De er opslidende for Bente og resten af familien, der medvirker i DR-programmerne ‘Far, mor og ADHD’.

Struktur i hverdagen

For at forhindre at Anders bliver frustreret, forsøger Bente og hendes mand Michael at gøre hverdagene så ens som muligt.

- Der skal være de samme strukturer og rutiner, og vi er nødt til at være meget obs på, at vi skal gøre tingene i en bestemt rækkefølge, ellers går der fuldstændig ged i den, fortæller Bente Rasmussen.

Strukturen i hverdagen gør, at det bliver lettere for Anders at gøre de ting, som hans mor beder ham om. Ofte ender små situationer, som at Anders skal have nattøj på eller slukke for fjernsynet, dog alligevel i en konflikt.

- Det gør at man måske bliver lidt nervøs for at stille krav til ham. Og for eksempel for at forlange at han skal rydde op af sig selv.


- Det er sådan set nemmere bare at hjælpe ham, gøre ting for ham eller give ham, hvad han vil have, fordi det er sådan nogle voldsomme reaktioner, han kommer med, siger Bente.

ADHD hårdt ved ægteskabet

Men Bente og Michael er ikke altid enige om, hvor fast de skal stå på deres krav til Anders. Og det skaber konflikt.

Hvis vi gør alting for ham, så ender det jo med, at vi skal indrette os 100 % efter ham. Og det er ikke fair for nogen - heller ikke for ham. Det er simpelthen at gøre ham en bjørnetjeneste.

Bente Rasmussen

- Det er noget af det, der har givet gnidninger imellem mig og min mand, fordi vi ikke altid er enige. Det kan ikke passe, at ting bare kommer til Anders på et sølvfad. Han skal jo lære livets spilleregler.

Hvor Bente forsøger at stå fast, har Michael en tendens til at være mere eftergivende for at undgå konflikt med Anders.

- Han skal jo opdrages ligesom alle mulige andre. Det ændrer hans diagnose jo ikke på. Der vil være nogle krav til ham og nogle ting, han selv skal gøre.

- Hvis vi gør alting for ham, så ender det jo med, at vi skal indrette os 100 procent efter ham. Og det er ikke fair for nogen - heller ikke for ham. Det er simpelthen at gøre ham en bjørnetjeneste.

Ikke plads til lillesøster

Anders’ diagnose er ikke kun svær at håndtere for Bente og Michael. Den rammer også lillesøster Annika.

- Det har jo været meget med, at der blev taget hensyn til Anders. Og så har vi måske fravalgt nogle ting, som Annika egentlig ville have fået noget ud af.

- Men hun er jo heller ikke så gammel, så det har været nemt bare at lade hende følge med. Men hun bliver selvfølgelig også ældre, og der skal tages hensyn til, hvad hun gerne vil, siger Bente.

Hvad tænker andre?

Når Anders er med lillesøster og mor på legepladsen giver det ofte konflikter med andre forældre, som ikke altid forstår, hvorfor Anders reagerer som han gør. Og det er hårdt for Bente, der føler, at de ser hende som en mor, der lader stå til.

Metoden

Principperne i behandlingen i hovedtræk:

  • Fokuser på det positive, ignorer det negative og ros barnet ofte.
  • Hav øjenkontakt med barnet, når du taler med det.
  • Stil realistiske krav til barnet – så lærer det bedst. Hvis du stiller barnet for høje krav, lærer det intet.
  • Giv belønning, når barnet gør noget af det, du ønsker
  • Træn barnets hjerne ved at spille spil og lave øvelser, hvor barnet venter nogle minutter på noget, som det rigtig gerne vil.
  • Hjælp barnet ved skift, fx fra at se tv til at skulle i seng, ved at forberede på dét, der skal ske og sætte et æggeur.

- I mange situationer har jeg stået og tænkt: 'Gad vide, hvad folk tænker om os?'. For jeg kan godt se, at det fra andres synsvinkel ser det ud til, at han bare får lov til at gøre, hvad der passer ham. Og han ligner en uopdragen knægt. Det gør han jo, hvis man ser ham udefra.

Nogle forældre nøjes ikke blot med at kigge anklagende på Bente. De blander sig og begynder at opdrage på Anders.

- Nogle forældre, har vi oplevet, går hen og tager fat i armen på ham og råber og skriger ham ind i hovedet. På legepladsen, når jeg står langt væk, og han måske har skubbet eller slået, er det andet barns forældre så kommet hen og har sagt: "Hvad har du gang i?" Og skældt ham hæder og ære fra.

Ny behandlingsmetode

De mange konflikter i Bente, Anders og resten af familiens liv er begyndt at tære. Derfor har Bente og Michael valgt at indgå i en særlig behandlingsform på Børnepsykiatrisk Center i Aarhus.


En behandlingsform hvor hele familien får redskaber til at dæmpe Anders’ ADHD-symptomer.

Du kan følge med i programserien ‘Far, mor og ADHD’ og se, om behandlingen hjælper Bente, Anders og to andre familier.

Første afsnit blev vist på DR1 her til aften kl 20.45. Fik du ikke set det, kan du finde det på DR TV.

Andet og sidste afsnit vises tirsdag d. 26. januar.