Video: Sådan skærer du en græskarlygte

Ved du ikke lige, hvordan det er, man skærer en græskarlygte. Så se med i videoen her.

Nu er det oktober igen, og der er ikke lang tid til Halloween. Græskarlygter pynter i haven og på bordet, og kan hjælpe med at holde mørket fra døren.

Men ved du hvordan man skærer et græskar? Vi har talt med hobbybogsforfatter Sabine Lemire, så læs med og se videoen ovenfor og få gode råd til, hvordan I får en hyggelig dag med græskarskæring.

Hvad skal man sørge for at have i hus?

- Græskar selvfølgelig. Man kan bruge stort set alle slags. Jeg plejer at bruge både store almindelige græskar, men også hokkaido, de kan dog være lidt svære, da de er hårde. Men ellers er butternut græskar rigtig gode til små børne-hænder.

- For at lave alle de fine udskæringer kan man godt bruge almindelige køkkenknive, jeg vil dog anbefale, at man bruger værktøj som egner sig specifikt til græskar, da de ikke er lige så farlige og nemme at komme galt af sted med.

Hvilken aldersgruppe henvender græskarudskæring sig til?

- Jeg vil mene, at børn fra 5 års alderen og derover vil få mest ud af det. Men yngre børn kan også sagtens være med, hvis de bare får lidt hjælp.

Hvad er vigtigt at huske før man går i gang?

- At børn er utålmodige og måske har svært ved at koncentrere sig om det samme i længere tid.

Kræver det, at man har en særlig kreativ side?

- Nej, altså man kan lave dem ret enkle, men ellers handler det bare om at dyrke formerne og farverne. At ydnytte sin kreative side. Man skal bare begive sig ud i det!

Hvor lang tid skal man afsætte?

- En times tid. Og så skal man acceptere at børnene måske pludselig mister interessen og så lade dem rende lidt frem og tilbage.

Hvad er gevinsten ved at lave det her sammen?

- Det er altid skønt at lave noget med sine børn. Det hjælper at man laver har en funktion, at det er noget man kan nyde godt af. I det her tilfælde får man sig en fin Halloweenlygte.

  • Forskellige græskar-typer til at skære lygter af. De store græskar, de aflange butternut-græskar og de små hokkaido-græskar. (Foto: Amalie Hybler © DR)
  • Det er lettest at skære græskar-lygter med rigtigt græskar-værktøj. (Foto: Amalie Hybler © DR)
  • Sabine Lemire og hendes to piger skærer græskar-lygterne. Det kræver en lille smule hjælp. (Foto: Amalie Hybler © DR)
  • Tadaaa. De færdige græskarlygter, som Sabine Lemire og hendes piger har skåret. (Foto: Amalie Hybler © DR)
  • Og så græskarlygterne med lys i. Det er da flot. (Foto: Sabine Lemire © DR)
1 / 5
Facebook
Twitter