De har bedst chance for at overleve 'Alene i vildmarken': Den introverte med sul på kroppen

Overlevelsesekspert Jesper Hede understreger, at psyken til sidst er afgørende for, hvem der overlever i vildmarken.

'Alene i vildmarken' har allerede sagt farvel til en deltager - nu er der syv tilbage. (Foto: Unknown)

En god psyke, et par kilo på sidebenene og en introvert personlighed. Det er nogle af de personlige egenskaber, der kendetegner en overlever i vildmarken.

Det forklarede overlevelsesekspert Jesper Hede, da han i aftes svarede på spørgsmål fra seerne efter andet afsnit af DR-programmet 'Alene i vildmarken'.

Jesper Hede har været med til at træne den gruppe af otte friluftselskere, der kæmper med sig selv og naturen i den norske vildmark.

Undervejs har de medvirkende ingen idé om, hvor længe de skal være væk, eller hvor mange af deres konkurrenter, der er tilbage i vildmarken. Giver de op og vil hentes, kan de give besked via en GPS-sender.

Deltagerne bliver konstant presset, da de mangler basale ting som mad, søvn og varme. Psyken er ifølge Jesper Hede nok den vigtigste egenskab, hvis man skal klare sig gennem udfordringerne.

- En, som kan tage det med ro hele vejen igennem, og som selvfølgelig kan holde ud at være alene i dette tilfælde. Det handler i bund og grund om at holde sig varm og tør og ikke bruge flere kalorier, end man indtager.

- Det er en ret overset 'færdighed' at kunne være alene og holde sig selv aktiveret. Det er en ret vigtig overlevelsesegenskab at kunne holde sig selv i gang, siger Jesper Hede, som mener, at en introvert personlighed vil klare sig bedre alene i vildmarken end en ekstrovert person.

Godt med et par kilo

Deltagerne skal selv finde føde i naturen, og bær og fisk er det primære, de får at spise. Derfor er kalorieindtaget minimalt, så det gør bestemt heller ikke noget at have et par ekstra kilo på sidebenene.

- Det er ikke dumt at have lidt at tære på, men man skal selvfølgelig også have en fysik, som ikke gør en unødig træt, siger Jesper Hede.

Flere af deltagerne har ikke de store forudsætninger for at overleve i den barske natur. De har fået en smule træning og undervisning, inden turen gik til vildmarken. Men en ting er træning - noget andet er at stå alene i skoven, når regnen står ned i stænger, og sulten trænger sig på.

- Det er nemt at sidde herhjemme og dømme andre. Når man står i situationen med kolde fingre, alting er vådt, og man er sulten, så er det bare sværere, end når man får undervisning i en dansk skov en varm sommerdag, siger Jesper Hede.

Deltagerne har fået udleveret 10 ting fra begyndelsen, og kunne derudover vælge en af følgende ting: Sæbe, sandpapir, spade, spejl eller kaffe.

- Personligt ville jeg tage kaffen med, det kunne give én et boost hver dag, og ellers må en spade være den mest anvendelige, siger Jesper Hede.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk