Ekspert: Kvinder er beviseligt bedre til at læse kropssprog end mænd

Hver tredje mand synes, det er svært at regne ud, hvornår man må begynde at røre en anden person, når man er i byen.

Det er ikke nemt at være rovdyr på jagt efter bytte i nattelivet. For hvornår er det i orden at begynde at røre den, man har udset sig som bytte? Jesper Bergstrøm fra programmerne "Taler du kropssprog?" har nogle bud. (Foto: © Colourbox.com, ColourBox.com)

En arm om skulderen eller en hånd på lænden. Eller hvad med et regulært klap i måsen?

Det er ikke nemt at være rovdyr på jagt efter bytte i nattelivet. For hvornår er det i orden at begynde at røre den, man har udset sig som bytte?

Det er mange usikre på, viser en rundspørge, som Epinion har lavet for DR.

Her mener 32 procent af de adspurgte mænd, at det er lidt eller meget svært at regne ud, hvornår de må berøre en anden i nattelivet. Blot 13 procent af kvinderne mener det samme.

Men hvorfor er der den forskel? Det har vi spurgt foredragsholder Jesper Bergstrøm, der ekspert i kropssprog og som har lavet programmerne ”Taler du kropssprog?” på DR3 om.

Kvinder er bedst til kropssprog

- Forklaringen på forskellen mellem mænd og kvinder er, at kvinder simpelthen bare er bedre til forstå kropssprog end mænd. De har bedre intuition og større indlevelsesevne, siger han.

- Vi ved, at kvinders er tre til fem gange bedre til at læse kropssprog end mænd, og at deres højre hjernehalvdel er mere veludviklet end mænds. Forståelse for mimik og kropssprog findes i netop den højre hjernehalvdel. Kvinder føder børn, så de skal kunne forstå barnets behov, læse dets mimik og afkode, om barnet er ved at begynde at græde. Det er simpelthen et spørgsmål om overlevelse.

I rundspørgen angiver 44 procent af de adspurgte, at de har oplevet at blive berørt i nattelivet, uden at de selv havde opfordret til det. Bagdelen er den, som står mest for skud: 74 procent angiver, at de er blevet rørt på den, uden at de selv havde opfordret til det, ifølge undersøgelsen. Derefter følger lår og bryster.

Diskriminerende og primitiv

Og det får Jesper Bergstrøm til at uddele et verbalt knockout til sine egne kønsfæller:

- Klap i numsen er no go. Absolut no go. Alle kvinder hader det. Det er dybt diskriminerende og primitivt på samme måde som at rende rundt med en kølle i hånden og et stykke kød i munden. Er du i tvivl om, hvorvidt den anden er interesseret i dig, så hold fingrene for dig selv, siger han.

- En måde at teste om en anden er interesseret på, og som man ser mange mænd bruge i byen, er at de læner sig frem mod en kvinde. De står tæt, deres hoveder er tæt sammen. Han taler tæt ind i hendes øre på grund af den høje musik. Derefter læner han sig tilbage igen, og næste gang han læner sig frem for at tale ind i hendes øre, iagttager han, om hendes ansigt bliver tæt på hans, eller om hun trækker det væk. Så kan han lige dreje af mod hendes øre, og testen er fuldført.

Ekstremt intimiderende hånd

Så hvilke indikatorer er der i vores kropssprog på, at vi flirter? Sagt med andre ord: Hvornår kan man afkode, at vi flirter, og at det kan være ok at røre ved hinanden, så ingen behøver at føe sig intimiderede?

- Når man fornemmer, at man har god øjenkontakt, nærvær og interesse. Når den anden ikke ser sig rundt efter noget bedre. Når man læner sig tæt frem mod hinanden, i byen er intimzonen 30-40 centimeter. Hvis man kigger ned på den andens læber, imens han/hun taler kan også være et tegn på, at vedkommende er interesseret, siger Jesper Bergstrøm.

Og igen: Lad være med at røre, hvis du ikke er sikker på, at den anden person også gerne vil score dig.

- For mange er det ekstremt intimt at blive berørt med en hånd. Så når man er i byen, og der er høj musik, står man alligevel tæt og snakker. Man kan læne sig lidt frem og røre skulder mod skulder, tale ind i øret, eller sidde ben mod ben. Det er en langt større berøringsflade, end hvis man lægger hånden på et andet menneske. Er du i tvivl så lad være, siger Jesper Bergstrøm.

  • DR.DK sætter i denne uge fokus på gramseri i nattelivet.

  • Måske ikke så overraskende er det ret udbredt, men det er faktisk ikke kun noget, der sker for kvinder.

  • Der er dog stadig stor forskel på, hvordan kvinder og mænd har det med det.

  • Vi vil også gerne høre din mening og erfaring med det. Det er anonymt, og du kan besvare spørgeskemaet her.