10 gode brætspil til påskehygge med børn og voksne

Ferietid giver mulighed for at samle familie og venner over et nyt brætspil.

​Træt af ludo og yatzy? Eller at familien alle glor ned i en skærm, når I er samlet?

Så læg smartphones og tablets væk et stykke tid, og prøv et af de nedenstående 10 brætspil, som er anbefalet af folkene bag spilprisen Guldbrikken.

- Hovedkritieriet for de anbefalede spil er, at reglerne er på dansk, og at det er kortvarige spil på 15-60 minutter, som både kan nydes af børn og voksne, siger Thomas Vigild, der er formand for Guldbrikken.

1) Magilabyrinten

Nomineret til Guldbrikken Årets Familiespil 2010. 2-4 spillere fra 6 år.

Et huskespil sat i en magisk labyrint med usynlige vægge. Det lyder umuligt, men det er, hvad Magilabyrinten kaster sine spillere ud i, når de skal rundt i labyrinten og samle magiske symboler.

Takket være en innovativ opbygning af spillepladen og magneter giver dette spil liv til en magisk illusion, og det er irriterende morsomt at huske (og glemme), hvor de usynlige vægge står.

2) Woolfy

Vinder af Guldbrikken Årets Børnespil 2010. 2-4 spillere fra 4-8 år.

Som de tre små grise skal man ved at arbejde sammen snyde den store stygge ulv og nå at bygge det forjættede hus af mursten. Men byg huset før ulven fanger grisene og putter dem i gryden.

Woolfy er et originalt samarbejdsspil for børn, men voksne kan sagtens spille med, selvom det heldigvis ikke garanterer, at man vinder over ulven, der er en svær (og evigt glubsk) modstander.

3) Settlers of Catan Junior

Nomineret til Guldbrikken Årets Børnespil 2014. 2-4 spillere fra 5 år.

Junior-udgaven af strategispils-klassikeren ‘Settlers’ tager de bedste elementer fra originalspillet, og koger dem sammen til et medrivende, og overraskende taktisk børnespil.

Her skal satses, handles, udregnes og lægges snu planer, hvis man som pirat vil vinde herredømmet over brættet.

4) Ticket to Ride

Vinder af Spiel des Jahres 2004. 2-5 spillere fra 8 år.

Træk kort, læg planer og byg de allerbedste togbaner over både Europa, Asien og Amerika.

‘Ticket to Ride’ er en tidløs familie-klassiker, som ikke alene lægger op til udfordrende taktiske valg, men også gode snakke over bordet og snedig deduktion.

5) Hanabi

Nomineret til Guldbrikken Årets Voksenspil 2014. 2-5 spillere fra 10 år.

Ved hjælp af tips, mod og deduktion skal man i kortspillet ‘Hanabi’ arbejde sammen om at lægge en fælles kabale.

Twistet er, at man kun kan se medspillernes kort, men aldrig sine egne, hvilket skaber et unikt spil med fokus på samarbejde, taktik og kropssprog.

6) Quizmysteriet

Vinder af Legetøjsbranchens Fællesråd Årets Familiespil 2013 og nomineret til Guldbrikken Årets Selskabsspil 2013. 2-4 spillere fra 9 år.

Thomas Blachman har stjålet et æble og gemmer sig på Københavns Hovedbanegård. Sådan kan et mysterie lyde i ‘Quizmysteriet’, hvor spillerne indsamler ledetråde til at løse mysteriet om hvem, der har stjålet hvad og gemmer sig hvor.

‘Quizmysteriet’ er et nybrud inden for quiz-genren til familier med trang til quizzet snushaneri.

7) Love Letter

Vinder af Guldbrikken Årets Familiespil 2014. 2-4 spillere fra 8 år.

Kortspillet ‘Love Letter’ handler om at få sit kærlighedsbrev tættest muligt på prinsessen. Med deduktion, snilde og snuhed skal man lure, hvilke kort de andre sidder med og slå konkurrerende bejlere af banen.

Et tidløst, let tilgængeligt og slående elegant kortspil, der indbyder til overraskende svære taktiske udfordringer.

8) A-Å

Nomineret til Guldbrikken Årets Familiespil 2009. 2 til 4 spillere fra 8 år.

Et mesterligt tilpasset stressmoment og på overfladen nemme spørgsmål gør familiespillet A-Å til en evigt medrivende og garanteret latterkrampe-vækkende social spiloplevelse i topklasse.

Man stresser, når man på 15 sekunder skal opremse f.eks. dyr med S eller kendte malere. A-Å er uanset alder og evner et sublimt hyggespil med højt tempo for alle, der formår at tænke hurtigt og klart.

9) Qwirkle

Nomineret til Guldbrikken Årets Familiespil 2013. 2-4 spillere fra 8 år.

‘Qwirkle’ tager de bedste elementer fra spil som Scrabble, Sudoku og Rummikub og gør dem til sine egne.

Målet er at lægge sine brikker med farvede symboler ned i ordnede rækker af maksimalt seks brikker på bordet, hvilket er lige dele udfordrende, afvekslende og tidløst.

10) 7 Wonders

Vinder Guldbrikken Årets Voksenspil 2011. 2-7 spillere fra 12 år.

På blot 30 minutter kan man i kortspillet 7 Wonders bygge sit eget vidunder, vinde militærmagten og tage sejren i et opfindsomt nybrud af et kortspil.

7 Wonders er smukt varieret, stærkt dynamisk og ideen med at sende samme kort rundt til hinanden er velfungerende spilmekanik, da det indbyder til mange forskellige strategier.