5 gode råd: Dyrk din baggård

Vil du gerne dyrke grøntsager i din baggård? Få gode råd til, hvordan du kommer i gang og får naboerne med på ideen.

(© Tagtomat.dk)

Bybonde Mads Boserup Lauritsen hjælper beboere med at etablere gårdhaver i baggårde og byrum med sin lille virksomhed Tagtomat.dk.

Han har også en masse erfaringer fra sin egen baggård, hvor det hele startede med et par tomatplanter på skraldeskuret.

Han giver fem gode råd til dig, der gerne selv vil i gang med at dyrke grøntsager i din baggård.

Sådan kommer du i gang

1. Start i det små med at sætte et par hjemmelavede selvvandende plantekasser ned i baggården. Som udgangspunkt er det jo altid godt at få lov, men nogle gange er det nemmere at bede om tilgivelse end tilladelse.

2. Når kasserne er sat op, er det et godt udgangspunkt for at møde ligesindede naboer. I fællesskab kan I ligge en plan for, hvad næste skridt skal være.

Sørg for at plante forskellige krydderurter, I kan også supplere med forskellige salater, eksempelvis kan der sættes forskellige typer spinat helt frem til august måned.

3. Sæt jer sammen i løbet af vinteren og lav en slagplan for foråret og fastlæg nogle arbejdsdage i april og maj, hvor årets have bør etableres.

4. Lav en forspiringsdag i april måned, hvor I kan møde flere naboer, som I kan være fælles om havedyrkningen med og ikke mindst vanding i løbet af sæsonen. Deltagerne kan få forspirede frø med op i vindueskarmen og gå og glæde sig til, at planterne skal sættes ud på en fælles arbejdsdag i maj.

5. Husk på, at folk har forskellige døgn- og ugerytmer. Så hvis I vil have mange forskellige mennesker med til at dyrke, skal alle arbejdsdage ikke ligge i weekenden, brug også hverdagsaftener.