7500 danskere bor i Malmø: Derfor er vi vilde med at bo i Sverige

Mange danskere har valgt at bosætte sig i Malmø – blandt andet på grund af billigere boliger og biler.

Kærligheden mellem Danmark og Sverige har længe været stor. På billedet ses et arkivfoto fra 1996 af den svenske popsangerinde Jill Johnson. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Danskernes forhold til Sverige har op gennem historien været både blodig og broderlig.

I dag er det dog særligt følelsen af fællesskab med vores naboland mod nord, der fylder – selvom vi stadig gerne vil vinde over svenskerne i fodbold.

Mange danskere er endda så glade for Sverige, at de vælger at flytte til Malmø, hvor første bolig i aftenens udgave af Hammerslag, der er taget en tur over Sundet, også befinder sig.

Billig bil og bolig

I 2016 boede over 41.000 danskere i Sverige, heraf godt 7.600 af dem i Malmø kommune. Og det er da ofte også Malmø, som danskere flytter til, når de flytter til Sverige, fortæller Thea Wiborg, der er senioranalytiker ved Øresundsinstituttet.

- Det har været mere attraktivt for danskere at flytte til Skåne, end for svenskere at flytte til Danmark. Vi kan se, at danskerne især vælger at flytte, når der har været stor forskel på boligpriserne i København og Malmø.

Generelt er levevilkårene også billigere i Sverige end i Danmark, fortæller hun. For eksempel når det kommer til bilkøb og børneinstitutioner.

- Hvis man samtidig beholder sit job i for eksempel København og pendler frem og tilbage, så har der traditionelt set været penge at spare, selvom forskellen i boligpriser de seneste år har nærmet sig hinanden mere og mere, fortæller Thea Wiborg.

Rejselyst og kærlighed

Ud over de økonomiske årsager til at flytte til Sverige, kan kærlighed og eventyrlyst også være dét, der får os til at søge mod vores nordiske nabo, forklarer Thea Wiborg.

Det er ofte de unge mellem 20 og 29 år som flytter til Malmø, fortæller Thea Wiborg. Hun mener en forklaring kan være, at unge har mere mod på at prøve at bo i udlandet og på at pendle.

Og så er der de såkaldte ’kærlighedsflygtninge’, hvor man som dansker flytter til Sverige, fordi man ikke kan få opholdstilladelse til en udenlandsk ægtefælle.

- Vi har ingen tal på det, men det må være en problematik, som stadig findes, mener hun.

- Men ud fra det, vi kan måle, er det især det økonomiske incitament, der får folk til at flytte, fortæller hun.

Selvom danskerne er glade for Sverige, er det samlede antal danskere i Sverige faldet med et par tusinde de seneste år. I 2013 boede der således godt 43.200 danskere i Sverige.

- Faldet startede dog langt tidligere, blandt andet på grund af de faldende boligpriser i Danmark efter finanskrisen, fortæller Thea Wiborg, der også mener, at den øgede ID- og grænsekontrol, der har gjort det mere besværligt at pendle, er én af flere årsager til, at der er blevet lidt færre danskere i Sverige de seneste år.

Hammerslag bliver sendt på DR1 tirsdag aften kl. 20.00