Behandler fodboldspilleres skader - udgiver nu bog om træning i det fri

Søren Malling har kureret Michael Laudrup og andre fodboldstjerner for skader. I dag behandler han stadig fodboldspillere og har nu også udgivet en bog med sine egne træningsprincipper.

Når Søren Malling er en del af Michael Laudrups trænerteam, hjælper han ofte med indkøb af spillere ved at se på deres fysiske form og vurdere spillerens risiko for skader. (© Hans Ole Madsen)

Lige fra han var en lille dreng på omkring de 12 år, støvsugede Søren Malling biblioteket for bøger om kroppen og dens muskler og led. I 1985 blev han uddannet som zoneterapeut, hvor han allerede i slutningen af 1980’erne udviklede sin egen behandlingsform, som han i dag kalder ’reflexologi’.

En stor del af sin karriere har han behandlet fodboldspillere i ind- og udland og gør det stadig i dag på sin klinik i Hellerup.

Søren Malling har også et tæt samarbejde med fodboldtræneren Michael Laudrup. Og da Laudrup blev træner i den russiske fodboldklub Spartak Moskva, stødte Søren Malling til lægeteamet og har fulgt den danske fodboldlegende rundt i forskellige internationale klubber lige siden – blandt andet Premier League-klubben, Swansea. Og planen er, at samarbejdet skal fortsætte.

Hjalp Laudrup til pokaltriumf

Under Michael Laudrup har han haft stor succes med at bekæmpe skader. For eksempel, da Laudrup vandt en engelsk pokalturnering med klubben Swansea City A.F.C.

- Der var selvfølgelig flere grunde til, at vi vandt turneringen. Men en af grundene var, at jeg fik de bedste spillere hurtigt klar, så vi næsten altid kunne stille med det stærkeste hold, siger han.

Fik en spiller eksempelvis en fiberskade, kunne han hurtigt finde frem til, hvilken muskel, der var årsag til skaden.

- Du får kun fiberskade i en muskel, der er spændt. Så den her skade har spilleren længe haft anlæg for at få, og jeg går så ind og får musklen til at slappe af ved at trykke på den. Det er min ypperste opgave under Michael – at finde problemerne inden de opstår, siger han.

På grund af succesraten kunne klubberne ifølge Søren Malling reducere antallet af spillere i truppen og dermed bruge pengene på at forbedre kvaliteten af spillere i stedet for kvantiteten.

Aktiverer kroppens eget morfin

Metoden, som Søren Malling har udviklet, er inspireret af zoneterapi, men i stedet for at trykke bestemte steder på fødderne for at udskille stoffet endorfin i kroppen, trykker han på enkelte muskler. Endorfin får nemlig musklen til at slappe af.

- Endorfinen virker simpelthen på nerverne i musklen og beroliger dem. Og den effekt går jeg med min metode ind og forstærker, siger han.

Udover muskelsmerter har Søren Malling også udviklet sine egne metoder til at behandle ledsmerter. Og metoderne er over årene blevet forfinet gennem nysgerrighed og erfaring.

- Det er nysgerrighed og learning-by-doing, der har gjort det. Og så en fuldstændig elementær interesse for anatomi og fysiologi, fortæller han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk