Bestig et dansk bjerg med ungerne i ferien

Når man kravler op ad en kæmpe bakke, får man et helt andet syn på naturen. Prøv det med børnene i efterårsferien.

(© Colourbox)

Hvad skal vi lave i efterårsferien?

Ja, man kan for eksempel bestige et dansk bjerg.

- Nu har vi ikke så mange –og særligt høje – bjerge i Danmark, men vi har da nogle, som man sagtens kan øve sig på, hvis man har ambitioner om en dag at blive bjergbestiger, forklarer Tomas B. Kolding Vilstrup, aktivitetschef og naturvejleder ved FDF friluftscenter Sletten.

Det er god træning

Og de danske bjerge kan man sagtens bestige sammen med sine børn.

- Jeg har selv haft mine børn med og brugt de danske landskaber som en god træning, før vi skulle påfjelddvandring i Norge og Sverige, forklarer han videre.

- Allerførst skal man researche lidt hjemmefra: Hvor ligger bjerget, hvor højt er det, og hvilke udfordringer er der på turen. Generelt kan man sige, om de danske bjerge, at de ikke er voldsomt strabadserende, men hvis man aldrig har prøvet det før, så kan det da være en udfordring.

Børnene gider godt

Tomas Vilstrup, der selv er aktiv fjeldvandrer, forklarer, at de fleste danske bjerge er placeret, så man kan forcere dem fra forskellige vinkler.

- Det er kun ved Himmelbjerget, at man kan snyde lidt og køre helt op til p-pladsen, 107 meter oppe, så der kun er 40 meter til toppen, men det kan – ligesom alle de andre – sagtens bestiges fra andre vinkler.

- Det gode ved at klatre og vandre i det bakkede terræn er, at man får et andet syn på naturen. Der er hele tiden nye og anderledes oplevelser, for lige der henne om hjørnet, der venter nye oplevelser.

- Man behøver ikke være bange for, at børnene ikke gider eller orker at gå, for selvom det kan være strabadserende, så synes de fleste børn, at det er sjovt at være ude på nye eventyr i naturen. Men sæt ambitionsniveauet efter børns alder og kunnen – så venter der en god oplevelse.

Her finder du de danske bjerge:

  • Ejer Bavnehøj (179. 35) : Der har været mange diskussioner om landets højeste – ikke menneskeskabte punkt. Eksperter gik i 2005 i gang med at lave nøjagtige undersøgelser, og det viste sig, at Danmarks højeste naturlige punkt på 170,86 meter over havet er Ejer Møllehøj. Møllehøj ligger ca. 300 meter vest for Ejer Bavnehøj og er en del af Ejer Bjerge.

  • Jyske Ås, der omfatter hele seks toppe i Dronninglund Storskov, og følger i et vist omfang etablerede stier, men også gamle, næsten tilgroede veje, og enkelte steder er der korte strækninger gennem terræn uden stier. På turen kommer du op på Nordjyllands højeste punkt, gennem de dybeste skove og noget af det mest varierede terræn, Nordjylland kan byde på.

  • Himmelbjerget, 147 meter over havet ved siden af den smukke Julsø. Himmelbjerget ligger i et meget skovrigt område med vandreruter gennem skovene til både Ry og Silkeborg.

  • Brændholt Bjerg, 115 meter på Fyn. Brændholt Bjerg har fantastisk udsigt over Fyn. På Fyn finder man også Frøbjerg Bavnehøj, der er Fyns højeste punkt (131 meter)

Se flere bjergbeskrivelser og praktiske informationer på:

FacebookTwitter