Bliv mere miljøbevidst når du køber tøj

Stil spørgsmål, tjek brands og overvej nøje dine valg, er blandt de gode råd til dig, der gerne vil være mere miljøbevidst, når du køber tøj.

(© Colourbox)

Danskere køber tøj i lange baner, og mange af os gør det uden at tænke ret meget over, hvor tøjet kommer fra, hvilke vilkår det produceres under, og hvor meget tøjet belaster miljøet.

Et ganske nyt miljøregnskab, der er foretaget af Miljøstyrelsen og tøjkoncernen IC Groups viser, at produktionen af hver T-shirt i snit resulterer i en miljøbelastning, som det koster mere end 20 kroner at udbedre.

Og samme rapport slår fast, at mode- og tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende industrier - alene danskernes forbrug af tøj koster naturen og miljøet lidt over tre milliarder kroner hvert år.

Forsøgte med guide

Så hvis man nu som forbruger gerne vil være med til at gøre det bare lidt bedre, hvad skal man så gøre?

- Vi har forsøgt at udarbejde en egentlig guide til miljøbevidste forbrugere, som gerne vil købe tøj med omtanke på blandt andet miljøet. Men det viste sig at være nærmest umuligt at lave en sådan liste, for der er ingen generelle retningslinjer, forklarer kampagneleder Klaus Melvin Jensen i forbrugerorganisationen Aktive Forbrugere.

- Allerede i 2001 diskuterede man i EU, at der skulle laves et etisk mærke til at mærke tøjet med, så man kunne se om tøjet var produceret med hensyn til miljøet, men der er stadig ikke sket noget i den retning, forklarer han videre.

Ifølge Aktive Forbruger er det særdeles vanskeligt at være miljøbevidst på tøjområdet.

Tag fat i forbrugerne

Også hos Clean Clothes Campaign Danmark (CCCDK), der er en netværksorganisation, som arbejder for at forbedre vilkårene for tekstilarbejdere i udviklingslandene, kender man til, at det er svært at give generelle retningslinjer, når det drejer sig om at købe miljørigtigt tøj.

- Først og fremmest skal vi have fat i folk allerede i forbrugsfasen, for det er her, vi skal have folk til i højere grad at overveje deres valg, forklarer Tibbe Smith, der er designer med fokus på bæredygtighed og arbejder i CCCDK.

- Det er vigtigt, at man som forbruger tager nogle velovervejede valg om en række ting: Hvad er det for tøj, jeg har brug for, og måske skal jeg hellere købe lidt mindre, men af god kvalitet, som holder længere - eksempelvis købe tøj af stof, der ikke skal vaskes så ofte. Og køber man sandblæste jeans, så skal man vide, at så får man med garanti bukser, der er produceret under forhold, der er belastende for fabriksarbejdernes helbred, forklarer Tibbe Smith videre.

Brug din stemme

Man skal med andre ord sætte sig mere ind i, hvor tøjet kommer fra, og man skal bruge sin stemme som forbruger, mener hun:

- Stil spørgsmål til de brands, du er vild med – spørg i butikken: Hvor er det produceret, er det produceret med omtanke for miljø og menneskers sikkerhed, osv. Der er så stor uigennemsigtighed i den her branche, og hvis det skal rykke noget, så er det vigtigt, at vi begynder at råbe højt og stille krav.

Tibbe Smith giver følgende gode råd til dig, der gerne vil være lidt mere miljøbevidst, når det drejer sig om tøj:

  • Gå i højere grad efter genbrug.

  • Køb mindre og tænk over over om det er nødvendige køb.

  • Gå efter de små designerbrands fremfor store brands.

  • Køb øko-bomuld eller recycled polyester.

  • Gå efter mærkninger med Blomsten (EU mærkning, opfylder en række miljøkrav), GOTS (Global Organic Textile Standard,, økologimærkning for tøj) og Øko-bomuld.