Brevkasse: Andendagen efter træning gør ondt - hvorfor?

Musklerne beskadiges let når vi træner, og det skal repareres. Det mærker man som ømhed.

(© Colourbox)

Spørgsmål til brevkassen:

Hej Marina,

Det er almindeligt kendt, at "det gør mest ondt på andendagen". Altså at ømheden i kroppen først for alvor indtræffer to dage efter, at man har dyrket motion med høj intensitet.

Det korte spørgsmål til dig er, hvorfor det er tilfældet? Tidligere har jeg ikke rigtigt forstået sætningen, men de seneste år er det blevet mere tydeligt for mig. Jeg er 35 år i dag.

Kan jeg gøre noget for at undgå den ekstremt ømme andendag?

mvh

Svar fra eksperten:

Mange trænende oplever, at musklerne gør 'nas' på andendagen efter træningen.

Denne ømhed, som kaldes DOMS, Delayed Onset Mucle Soreness, forsinket igangsat muskelømhed, er et tegn på at genopbygningsprocessen er i gang.

Under træning arbejder musklerne, så de bliver let beskadiget, hvilket er en helt normal effekt af muskelarbejde. Det foregår på mikroskopisk plan, og man mærker det ikke.

Lige efter træning kan musklerne føles lidt stramme, og så kan de udstrækkes let af med kortvarige blide stræk. Det kan eventuelt fjerne lidt af stramheden og almen stivhed dagen efter, men det kan ikke fjerne den såkaldte DOMS.

Vævet skal repareres

DOMS er en naturlig inflammationsproces, som opstår efter træningen for at reparere det beskadigede væv.

I den proces øges koncentrationen af en række stoffer, som sammen med en vis væskeophobning (ødem) påvirker smertereceptorerne, og det er det, man mærker.

Ømheden kommer typisk dagen efter og kan tiltage i styrke endnu en dags tid og vare ved i helt op til 7-10 dage, men det typiske i almindelig motion er 3-5 dage.

Træn ikke med smerte

Forsøg har vist, at DOMS nedsætter trænings- og præstationsevnen en del og samtidig er det ikke hensigtsmæssigt at træne med smerte. Det anbefales derfor, at man undlader at træne, når ømheden er værst, men man kan godt gå forsigtigt i gang, når den er ved at fortage sig.

Det er vigtigt at forstå, at lidt ømhed, når man starter på træning, er naturligt og det fortager sig ret hurtigt og kommer normalt ikke igen med mindre man ændrer træningen og belastningen markant.

For at mindske DOMS kan man gradvist øge belastningen og træningsmængden med små trin, for musklerne bliver mest ømme, når man går for hårdt i gang for hurtigt.

Facebook
Twitter