Brevkasse: Få pulsen op trods dårlige knæ

Pulsen skal op, hvis vægten skal ned. Men hvordan får man pulsen op med dårlige knæ?

(© Colourbox)

Jeg har et par meget dårlige knæ på grund af slidgigt og skal tabe mig mindst 20 kilo. Hvilken slags konditonstræning kan jeg lave, hvor jeg får pulsen op?

Jeg kan ikke gå hurtigt eller løbe på grund af smerter, jeg kan cykle, men ikke med særlig meget belastning. Jeg har tidligere svømmet som genoptræning efter en kikkertpopration, men synes ikke rigtig, det giver noget konditionsmæssigt.

Vægttab er væsentligt for at minimere belastningen på kroppen, og efter at den ønskede vægt er nået, gælder det om at holde normalvægten.

Sådan får du gang i vægttabet

Du kan sætte gang i dit vægttab – så det bliver nemmere at motionere – ved at skære ned på sukker, hvor du kan.

Ikke nødvendigvis undvære det, men begræns indtaget. Især det flydende sukker, alkohol, sodavand, saftevand, juice, frugtsmoothies osv. kan med stor fordel erstattes af vand (med smag); så ser du resultater hurtigere.

Du kan øge din forbrænding generelt ud over motionstræningen:

Stå og gå når du kan i stedet for at sidde ned, det batter også, uden at pulsen kommer højt op. Tag trapperne, og er det hårdt for knæene, så gå forsigtigt eller varier ved at gå sidelæns op, først med den ene, så med den anden side først.

Få mest muligt ud af motionen

Ved gigt i knæene er løb og powerwalk ofte uhensigtsmæssigt og smertefuldt.

Bedre aktiviteter er:

Cykling, spinning (tilpas tid, tempo og indsats nøje til dine knæ) svømning, aquafitness, gang (gang styrker knoglerne bedre end de tre førstnævnte aktiviteter, så gå så meget som dine knæ tillader), kredsløbstræning på crosstræner (en fitness specialmaskine som simulerer løbebevægelse uden flyvefase; der er forskel på maskiner, så brug den kun hvis det føles godt), kajak og styrketræning.

Svømning:

Svøm til, dvs. pres dig selv lidt, så du fx svømmer på tid eller i løbet af samme tid svømmer lidt længere fra uge til uge. Få tips af en svømmetræner (livredderen) mht. svømmestil og redskaber, så du kan minimere belastningen på knæ. Aquafitness, der er intensiv og varieret træning i vand, kan også være en mulighed.

Cykling:

Cykl ved den belastning du har det godt med, forsøg evt. at øge belastning en anelse, så det er lidt hårdt uden at smerte i fx 15 sekunder, hvorefter du igen cykler med normal belastning i 45 sekunder; intervaltræning. Gentag fx 10 gange. Eller cykl ude på cykelsti i varieret terræn.

Andre konditionsaktiviteter:

I fitnesscentrene findes der kredsløbsmaskiner, som betjenes med overkroppen, fx en SkiErg, hvor man trækker med armene, eller armcykling, det kan du supplere træningen med, hvis du har behov for mere.

Styrketræning

Styrketræning virker eminent, for det styrker dine muskler og øger muskelmassen (som er særligt aktivt fedtforbrændende væv), så du forbrænder mere under fysisk aktivitet og i hvile.

Det er muligt at lave et allround styrketræningsprogram, som kan gennemføres på bare 20-30 minutter.

Programmet kan udføres som cirkeltræning, øvelser i serie uden pause; så øges fedtforbrændingen lidt. Få en træner eller fysioterapeut til at lave et program.