BREVKASSE Hvilken skridttæller skal jeg vælge?

Der er forskel på de små skridttællere. Derfor handler det i første omgang om at finde ud af, hvad dit behov er, råder motionseksperten.

Nej, det er ikke helt nok - du skal gerne gå 10.000 skridt om dagen. Men hvorfor måler de små dimser noget forskelligt? (© Gettyimages)

Spørgsmål til brevkassen:

Jeg har prøvet tre forskellige skridttællere - alle gav meget forskelligt resultat. Hvilken skridttæller vil I anbefale, at jeg køber?

Svar fra Marina Aagaard:

Skridttællere er små måleapparater, som måler ca. 3.5 x 3.5 cm x 1 cm, og de vejer kun ganske få gram.

Når kroppen bevæges, opfanges det af en bevægelsessensor og via avanceret software registreres det som et skridt, der vises på tællerens display.

Det kan varmt anbefales at anvende en skridttæller, for forskningen har vist at de virker: Skridttællere får brugerne til at bevæge sig mere: Brug af en skridttæller er forbundet med en stigning i fysisk aktivitet og et fald i kropsmasse (BMI) og blodtryk.

Der findes forskellige skridttællere på markedet: Nogle med fjeder- og pendulmekanismer, andre med fjedre og et magnetfelt og de nyeste, og mest udbredte, har en krystal, som omsætter kroppens bevægelse, acceleration, til et elektrisk signal.

Forskellige målinger

Der findes enkle skridttællere, som alene tæller skridt under både gang, løb, dans og lignende. Der findes også skridttællere, hvor man indtaster sin vægt og skridtlængde (måles og indtastes), som derefter kan omregnes til antal kilometer, man har gået og antal forbrugte kalorier.

Skridttællere varierer i nøjagtighed. Nogle måler andre bevægelser end skridt, så målingen bliver mere unøjagtig. Andre måler ikke sideværts bevægelser og måler derfor ikke alle skridt under fx dans, puls, aerobic og lignende.

Med enkelte undtagelser er de fleste nye skridttællere rimeligt nøjagtige ved moderat ganghastighed, 80-134 meter/minuttet (4,8-8,0 km/t), men selv gode skridttællere tæller ikke helt præcist, der kan være en unøjagtighed på ca. 5 procent svarende til 500 skridt ud ved 10.000 skridt. Ældre skridttællermodeller har haft udsving i nøjagtighed fra 0-45 procent.

Bær den korrekt

Placering af skridttælleren har stor betydning. Et forsøg med flere skridttællere viste, at de er ret nøjagtige, når de bæres ved taljen, brystet eller håndleddet uafhængigt af ganghastighed og terræn, mens de er unøjagtige, når de placeres i en lomme eller en taske.

Man bør derfor læse og følge brugsanvisningen nøje.

Ganghastigheden påvirker også skridttæller målingen: Nøjagtigheden falder ved meget langsomme (3,2 km/t) og meget hurtige ganghastigheder (9,7 km/t) pga. at kroppen laver henholdsvis for små bevægelser, der er vanskelige at registrere, eller store uregelmæssige bevægelser.

Man kan teste sin egen skridttæller ved at gå 100 eller flere skridt, mens man tæller, og dernæst se på skridttælleren og se om de to tal stemmer overens.

En model til netop mig

Hvilken skridttæller skal det være? Det er et godt spørgsmål, for der er mange typer. Det kan være fordel at vælge en rimelig enkel model med få funktioner, fordi i mange tilfælde gælder det, at jo enklere noget er at betjene, desto mere bliver det brugt. Undtagelsen er, at mange nye fitnesstrackere og smartphones som måler på mange områder også kan tælle skridt.

Søger man på skridttæller-test eller pedometer-test, kan man finde omfattende undersøgelser, der sammenligner de forskellige mærkers funktioner og brugervenlighed, og sammenholder det med priserne, fra ca. 100 op til 1000 kroner eller mere: Prisen for skridtmålere hænger dog ikke altid sammen med kvalitet.

Via testene kan man få et overblik og vælge ud fra, hvad man personligt har behov for og lyst til.