Brugerne har talt: Her er danskernes 10 bud for mobilen

Tusindvis af danskere har stemt om 10 nye bud for god brug af mobiltelefonen. Og vi er skrappe ved os selv, er vi.

Hvornår er det ok at bruge mobilen - hvornår er det no-go? Over 30.000 har stemt om danskernes 10 mobilbud på dr.dk - se resultatet nedenfor.

Og det skete i de dage, at danskere i tusindvis søgte til dr.dk for at afgive deres stemme til de 10 nye mobil-bud.

Og da resultatet lå klart, så de, at det var godt... eller måske: en selvpåført plage?

Mellem den 25. og 28. december har over 30.000 brugere på dr.dk stemt om, hvad der er god og dårlig mobilstil. I de fleste af de ti spørgsmål tegner der sig et flertal, der er mere klart end et 4G-signal - og holdningen kan overordnet betegnes som mobil-skeptisk...med en enkelt undtagelse.

Du kan se alle 10 mobilbud herunder - lige til at slå op på en skærm eller to, når du får brug for at stige ned fra bjerget og vise dine venner den rette vej:

Mobilen skal ikke være med, når du er til familiefest. Hold den i tasken, siger hele 85 procent af brugerne. Kun godt en ud af syv mener, det er i orden at have mobilen fremme for hele tiden at kunne tage billeder af festivitasen - eller for at gå lidt på Facebook.

29 procent af deltagerne i afstemningen mener ikke, det kan genere børnene, hvis de tjekker mail, nyheder eller Facebook midt i juleklipperiet. Men det gør det altså, siger 7 ud af 10: Hyggestunder med børn skal være mobilfri. Basta.

De fleste, der har været til koncert, har prøvet det der med at måtte se den gennem andres mobilskærme. Men det er faktisk ikke helt i orden at blokere andres udsyn bare for at få stjernerne på scenen foreviget på din Facebook-væg.

64 procent af deltagerne i afstemningen vil i hvert fald bare opleve koncerten live, mens en tredjedel altså først rigtig mener, de har været der, når det også kan ses på de sociale medier.

I den katolske kirke kan man traditionelt bekende sine synder til præsten i et lille rum. Og måske kan din mobil udfylde lidt den samme rolle i enrum...

Et klart flertal på 65 procent mener i hvert fald, du må bruge telefonen, som du vil, på toilettet - også selvom du egentlig er færdig med både stort og småt udenfor skærmen.

Næsten tre ud af fire vil spørges, før nogen hiver mobilen frem og tager billeder af dem. Det giver dog stadig plads til 26 procent, der hellere end gerne vil foreviges på andres kamerarulle...

Lige til det her dilemma findes der faktisk regler på området. Som hovedregel: Billeder af overblik og situationer må du som udgangspunkt gerne dele, med mindre de er krænkende. Portrætter og billeder, hvor der er zoomet ind på personer, må du ikke dele uden samtykke.

Nej, du må ikke bladre gennem din vens billeder på mobilen, bare fordi du har fået lov til at se et enkelt!

Det står skrevet med flammeskrift fra hele 92 procent af deltagerne i afstemningen på dr.dk. Det er dermed allermest entydige bud af alle 10: Du må ikke swipe.

Det er ok at tale i mobil i bus og tog. Men sænk stemmen og gem de personlige og intime detaljer til en anden gang, formaner 85 procent af deltagerne i afstemningen.

Men der er stadig et lille mindretal på 15 procent, der vil have lov til at tale om hvad de vil, så højt de vil...vis dem mobil-bud nummer 7, næste gang du møder dem...

Når du sidder til møde, skal du følge med - i mødet, ikke i strømmen af katte, sms'er eller Candy Crush Saga på mobilen. Det fastslår knap 9 ud af 10 brugere i afstemningen...der altså formentlig ikke selv sad i møde, da de besvarede spørgmålet.

Når man spørger om noget, vil man gerne have svar. Men når du spørger via en sms, gælder der altså helt andre regler, end når du står ansigt til ansigt med folk

9 ud af 10 brugere slår fast, at man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man spørger via sms: Du kan først tillade dig at rykke dagen efter, måske endda flere dage efter, du fx har spurgt en af dine venner om en aftale via mobilen...undtagelsen er måske, hvis aftalen er samme dag.

Når du ses med dine venner, så se på dem i virkeligheden - ikke gennem Snapchat eller Facebook. Det fastslår 4 ud af 5 af de over 30.000 deltagere i afstemningen.

I det hele taget: Gem nu den mobil lidt af vejen, synes det overordnede budskab fra brugerne på dr.dk at være. Med mindre du altså er på toilettet....

  • Mobilstil: I sengen, på jobbet og midt i maden. Ifølge en Epinion-måling menes seks ud af 10 danskere at have en smartphone – og vi bruger den flittigt. Men hvornår er din smartphone en velkommen hjælper i hverdagen, og hvornår forstyrrer den?

  • Det har dr.dk sat fokus på fra 25. december til i dag med en række artikler om vores mobile hverdag og hverdagen med mobilen.