Brugte ting henter man da på genbrugspladsen

Affald er ikke bare affald hos Amager Ressource Center i København. Genbrugs-centraler med gratis ting fra genbrugspladserne er blevet en stor succes.

På byttecenteret på Vermlandsgades Genbrugsstation, kan folk bare tage, hvad de har brug for.

De fleste ved godt, at man ikke må klunse fra genbrugspladsen. Men det kan være svært at styre sig, når der ligger en perfekt stol i storskrald, som ikke fejler andet, end at nogen ikke har brug for den mere.

Amager Ressource Center (ARC) ved man godt, at kunderne tænker sådan, så nu har man taget konsekvensen.

Hver dag kan borgere komme forbi en af ARC's genbrugscentraler og finde brugte ting ganske gratis, og interessen er overvældende, forklarer ressource-chef John Thesmer hos ARC.

- der kommer rigtigt mange i åbningstiderne og bytter og handler og så videre. Byttemarkederne er åbne i fire timer lørdag/søndag, og der kommer typisk 300 besøgende hver gang. Byttecentrene har åbent hver dag, og der kommer 100 mennesker om dagen, siger han.

ARC har tre forskellige muligheder for genbrug. Her et byttecenter, hvor tingene er gratis.

ARC har tre forskellige slags genbrug

  • Byttecentre – et lokale, hvor borgerne kan aflevere ting, som de mener at andre kan genbruge, og så kan andre borgere komme forbi og tage det. Det er bemandede steder for at opretholde god ro og orden.

  • Byttemarkeder. Findes på to genbrugsstationer – forskellen er, at de kun har åbent en dag om ugen. Princippet er, at man selv har noget med, som man afleverer, og så kan man tage noget andet. Også bemandet.

  • På to genbrugspladser er der en aftale med en række frivillige organisationer – fx Frelsens hær og Folkekirkens Nødhjælp og andre. Borgere, der har ting, som de synes er for gode til at smide væk, sætter det i en container, og så kommer de frivillige organisationer en-to gange om ugen og kan tage det og sælge det i deres butikker. 80 procent bliver solgt. Det er foreningerne selv, der fordeler, hvornår de tager hvad. De skal bare huske at tømme containeren.

Centrene er bemandet, så man sikrer, at besøgene foregår i god ro og orden og uden ballade, for der er rift om tingene.

Op mod 500 ton affald bliver genbrugt i centrene med 75.000 besøgende om året, hvis tendensen fortsætter, og John Thesmer forklarer, at filosofien bag er mest mulig genanvendelse. Så selvom det er en forsøgsordning, så forventer han, at det fortsætter i en eller anden form.

- Vi tror kun, at den her trend vokser, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk