Det startede med et par tomatplanter på taget af skraldeskuret i baggården på Nørrebro. Men siden har glæden ved at gro sine egne grøntsager vokset sig større og er blevet til den lille virksomhed Tagtomat.dk.
Her bruger Mads Boserup Lauritsen erfaringerne fra sin egen andelsforening til at hjælpe andre beboere med at omdanne deres baggårde til gårdhaver og til at skabe grønne hjørner i byen.
- Jeg vil gerne inspirere andre til at dyrke deres egne grøntsager og derigennem også få sociale fællesskaber til at vokse, siger han.
Det gør han helt konkret ved at komme ud med hjemmebyggede plantekasser og afholde workshops i boligforeninger og byrummet, hvor beboerne selv er med til at plante de blomster og grøntsager, de gerne vil have i kasserne.
Plastiktanke bliver til plantekasser
Mads driver Tagtomat.dk fra et værksted på ydre Nørrebro, hvor der ikke kun er fyldt med planter men også plastikkasser. I hele den bagerste del af lokalet er stablet store 800 liters plastiktanke ovenpå hinanden.
- Dem bruger jeg til at bygge plantekasser ud af. Det er genbrugte whiskysauce-beholdere fra Jensens Bøfhus, fortæller han.
Sorte murerbaljer, genbrugte hvide mayonnaisespande og sodavandsflasker udgør det for mindre plantekasser.
- Det hedder container gardening og er et verdensomspændende fænomen, hvor man dyrker grøntsager i beholdere med et hjemmebygget vandingssystem. Det er en nem og billig måde for folk at dyrke en masse grøntsager på i stedet for at købe dyre potter, og så skal planterne kun vandes hver 14. dag, fortæller han.
Glæden ved at gøre det selv
Set i det store perspektiv er det også med til at mindske ressourceforbruget.
- Jeg kan ligeså godt plante jordbær i mayonnaisespanden når den er tom, i stedet for at den bliver smidt ud eller smeltet om, siger Mads Boserup Lauritsen.
- Der er nogle, der synes, at det jeg laver, er grimt, men hvad er æstetik egentlig? For mig ligger æstetikken i processen og i fællesskabet, og i det grønne der kommer op. Samtidig får jeg en tilfredsstillelse ud af at lave det selv, siger Mads, der beskriver det, han laver, som gør-det-selv æstetik med et arkitektonisk præg.
Han er oprindeligt uddannet arkitekt, og derfor mener han heller ikke, at det er lige meget, hvordan ting ser ud. Det skal bare ikke være en hindring for at gro sine egne grøntsager, som han siger.
Fra baggård til gadekær
De seneste år er mange baggårde blevet renoveret, og det er måske ikke alle bestyrelser, der synes, det er en god idé at stille sorte plastikkasser ned på den nyudrullede græsplæne med flotte matchende krukker.
- Men jeg mener, det er vigtigere at folk tager ejerskab og bidrager til driften af vores fællesarealer, siger Mads.
Hans formål er netop at få folk til at føle et større ejerskab over baggårde og byrum, så det kan blive et sted, hvor naboer, der ellers ikke taler sammen, mødes.
- Jeg tror, det her kan være med til at genopfinde gadekæret i byen, siger Mads, som kan se effekten i sin egen baggård, hvor der er kommer et meget større fællesskab, efter de er begyndt at gro grøntsager sammen.
- Næste projekt er at få høns i baggården, fortæller han.