Byg din egen kompost

Når du alligevel rydder op i haven, så byg en kompost, hvor du kan smide kviste, blade og trætte stauder.

(© Colourbox)

Det er en rigtig god idé at bygge din egen kompost. Heri kan du smide toppen af de vintertrætte stauder fra sidste år, gamle blade, smågrene og kviste etc.

Og hvis du passer komposten i løbet af sommeren, vil du have god kompostjord, som du kan bruge til efteråret eller næste forår.

- Man kan sige, at lige nu, hvor vi er i begyndelsen af foråret, så er vi jo i en oprydningsfase i haven, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Køb - eller byg selv

- Du kan selvfølgelig også hente jord på genbrugsstationen, og det er fint – men man kan også bygge sin egen kompost. Her kan du komme af med dit eget haveaffald og spare nogle køreture til og fra til genbrugsen og nogle penge på dyr havejord i sække. Det kan i hvert fald være et godt supplement til din have, hvis du gør det.

Skal du lave din egen kompost, så skal den helst være en lukket kompostbeholder.

- Du kan købe en beholder med låg på, eller du kan bygge en af træ, hvor du også bygger en plade til at lægge ovenpå.

Ikke for tør - eller for våd

Når komposten er lukket, så holder du den nemlig bedst muligt i gang:

- Den må ikke tørre ud, for så bliver materialet ikke omsat til jord. Den må heller ikke blive for våd, hælder du for eksempel udelukkende vand på, så risikerer du at køle den for meget ned, og så bliver den for sjasket og det besværliggør forrådnelsesprocessen. - Komposten skal være jævn fugtig, husholdningsaffald som kartoffelskræller, kaffegrums er blandt andet dét, vi kalder vådt materiale, som er godt til at holde processen i gang.

- Og supplerer man med de kviste, gamle blade, toppen af stauderne, så er det godt.

Ikke for meget græs

Du kan godt smide græs på komposten, forklarer Jesper Carl Corfitzen videre. Men man skal passe på, at det ikke bliver for meget af det:

- Græs har en lang omsætningstid, så der kan ende med at blive lommer af græs, der ligger inde i komposten og bare tørrer op, og så tager det længere tid at omsætte.

- Så undlad at smide meget store græsmængder i komposten ad gangen.

Lidt gødning og kalk er godt

Du skal heller ikke smide ukrudt i komposten, for så ryger alle frøene med – og så får du bare endnu mere ukrudt i haven til næste år, lyder et andet godt råd.

- Giv eventuelt kompostbunken lidt gødning en gang imellem og en lille håndfuld kalk, som du smider på mellem lagene. Det er med til at generere en lidt hurtigere nedbrydningsproces.

Så hvis du begynder nu, så kan al affaldet fra have- og husholdning ligge i komposten og formulde til næste år, hvor du igen får brug for jord til din have, som giver forbedret jordstruktur og næring til jorden.

- Til efteråret omstakker du komposten, altså vender den en omgang.