Danmark på strikkepinde

Strikning er stort - også unge og mænd er med på strikke-bølgen

Vi er en nation af strikkere, siger eksperterne. (© COLOURBOX)

- Jeg har haft sølvbryllup med strikkepindene, siger Vithard Villumsen, der med sine blot 36 år tilhører gruppen af yngre strikke-entusiaster.

Han driver sit eget strikke-site, 'Nordic knitting', og forsøger at gøre sin store passion for pinde og garn til sit levebrød.

Som barn lærte han at strikke i håndarbejds-timerne og fandt ud af, at han rigtig godt kunne lide at bruge sine hænder på den måde. Sammen med sin mor pudsede han teknikken af, og siden har han ikke lagt pindene fra sig.

Nettet hjælper strikkere

- Da jeg var barn, var strikning noget, jeg gjorde sammen med min mor. Nu er strik alle steder - også på catwalken. Mange unge kvinder er begyndt at strikke, og jeg møder unge mænd fra 20-års alderen, som strikker, fortæller han.

- Jeg får masser af positive reaktioner. Mange ældre damer synes, det er så hyggeligt med en ung mand, der strikker.

Vithard Villumsen fortæller, at internettet har hjulpet strikke-fællesskaberne på vej.

- På nettet kan du dele opskrifter, se videoer og dele erfaringer i communities. Der findes strikkecafeer, strikkeklubber, kurser, festivaller og internationale events. Man kan se instruktions-videoer på YouTube og følge andre strikkeres blogs.

Vithard i eget design. (© Vithard Villumsen)

Fat pindene!

Livsstilsekspert Christine Feldthaus er selv ivrig strikker og fast taler på den årlige Fanø Strikkefestival. Hun har også oplevet strikningens stigende popularitet.

- Det er efterhånden, som nye generationer kommer til, blevet mere accepteret at dyrke sin lyster, som man vil. Uanset køn. Mænd kan lægge perleplader, de har stort set overtaget køkkenet - og flere strikker, siger hun.

- Så fat pindene og dyrk din lyst. Uanset om du er mand eller kvinde.

Det symboliserer luksus

Også på landets ældste håndarbejdsblad, Hendes Verden, kan man bekræfte, at strikke-trenden lever i bedste velgående:

- Vi oplevede en stor bølge for syv-otte år siden, og det var en helt ny målgruppe af yngre kvinder, der begyndte at strikke, forklarer Iben Nielsen, der er chefredaktør på Hendes Verden.

- Det begyndte med, at man så garn i boligreportagerne fra New York. Der skulle helst stå en strikkekurv med garnnøgler og strikkepinde i billedreportagerne, fordi det symboliserede overskud og luksus, fortsætter Iben Nielsen.

Ifølge Hendes Verden-redaktøren, så mærker bladet, der udkommer i et oplag på 30.000, en øget interesse for at strikke.

- Men det kan aldrig betale sig at strikke selv. Det er billigere at købe, så handler mere om, at man gerne vil have noget afstressende at tage sig til, føjer Iben Nielsen til og supplerer, at strikning faktisk allerede nu er ved at blive overhalet inden om af - hækling!

Vi elsker øko-garn!

På Alt Om Håndarbejde supplerer Maja Nebsbjerg Iversen, kreativ redaktør:

- Hele tendensen omkring bæredygtighed ligger også i tråd med strikkebølgen og har været med til at holde tendensen højaktuel. I forlængelse heraf er økologiske garner også blevet meget populære. Der har aldrig været så mange garnfirmaer som i dag, og langt de fleste beskæftiger sig med naturkvaliteter, netop fordi forbrugeren sætter krav til kvalitet.

Maja Nebsbjerg Iversen supplerer:

- I dag er det jo alle, der strikker. Lige fra den meget dygtige, tekniske strikker til nybegynderen, der holder sig til små projekter og retstrik. Vi oplever, at mange går i gang, når de bliver mødre, og igen når de bliver bedstemødre og får tid til at sætte sig med pindene igen og bidrage med det, de er gode til.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk