Danske kvinder er blevet mindre fysisk aktive

Nye tal for vores aktivitetsniveau peger på, at hver tredje dansker er blevet mindre fysisk aktiv. Især kvinderne tager færre skridt i den rigtige retning.

Den raske gåtur til og fra arbejde er også en del af den daglige motion - både for kvinder og mænd. (© Gettyimages)

Selvom man umiddelbart skulle tro, at det modsatte var tilfældet, så peger nye tal fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet fra DTU Fødevareinstituttet, at hver tredje dansker kan betegnes som fysisk inaktive.

Og ifølge DTU-undersøgelsen er det især kvinderne, der trækker nedad i statistikken. Flere kvinder bevæger sig mindre end anbefalet, mens færre kan betegnes som aktive eller meget aktive.

Selvom vi godt ved, at regelmæssig fysisk aktivitet gavner både helbred og humør og er med til at forebygge en række sygdomme, så tyder det på, at mange har sværere ved at få snøret traveskoene.

Færre skridt i hverdagen

DTU Fødevareinstituttet har sammenlignet voksne danskeres aktivitetsniveau i 2007-2008 og igen i 2011-2012, og danskernes aktivitetsniveau er kortlagt ved hjælp af skridttællere og den tid, deltagerne brugte på at cykle, er omregnet til skridt og talt med.

Og der blev i gennemsnit gået langt færre skridt fra 2011 og 12.

Det betyder, at andelen af kvinder, som tager mindre end de anbefalede 7.500 skridt om dagen, er steget fra 24 procent til 31 procent i undersøgelsesperioden fra 2007 til 2012. Samtidig er andelen af kvinder, der tager mindst 10.000 skridt dagligt, faldet fra 53 procent til 40 procent.

Vi kører og sidder

Motionsekspert på Lev Nu, Marina Aagaard, mærker også samme tendens, som undersøgelsen peger på:

- Generelt kører/pendler flere og flere i stedet for at tage cyklen - årsager er ofte pga. relativt lange afstande til job, hvilket for nogens vedkommende kunne afhjælpes med elcykler med motoren slået til en del af vejen.

- Der er mere og mere skærmarbejde, men også tidsforbrug ved egne skærme: Tablets og telefoner pga. facebook og instagram opdateringer, hvilket betyder, at man også er blevet mere passiv i det tidsrum.

- Alligevel burde man jo med det store fokus på sundhed tro,at det ville være anderledes.

Mere fokus på nem motion

Marina Aagaard mener også, at en del af forklaringen på en stigende inaktivitet er, at der i medierne i de senere år især har været fokus på den hårde motion:

- Høj-intensiv interval træning, HIIT, CrossFit, løb (hvilket er rigtig hårdt, når man er overvægtig) og ekstremløb (Maraton, Ironman, Ultraløb). Aktiviteter, som motiverer træningsinteresserede, men som kan virke stærkt afskrækkende på de, der ikke aktuelt er i gang med at motionere.

-I sammenligning hermed har der været alt for lidt fokus på nem motion som gang og stavgang (ud over skridttæller-kampagnen) og motionsfitness eller middelintensiv og varieret træning som dans og puls holdtræning med motiverende musik.

De små justeringer

I det hele taget skal der mere fokus på de små skridt i hverdagen.

- Kvinderne er i de senere år blevet mere inaktive og overvægtige. Derfor er kvinder også vigtige at fokusere på i det sundhedsfremmende arbejde, forklarer Jeppe Matthiessen, seniorrådgiver fra DTU Fødevareinstituttet.

- Folk, som gerne vil røre sig mere i løbet af en almindelig dag, kan komme langt ved at lave nogle små ændringer i hverdagen. Tag cyklen eller gå, når du har mulighed for det – og log af Facebook og gå en tur i stedet. Det er ikke nødvendigt at få sved på panden for at være fysisk aktiv.

Læs mere om undersøgelsen her.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1108905612493295

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk