Derfor fejrer vi påske

Hvor meget ved du egentlig om baggrunden for, at man holder påske i Danmark?

(Foto: Hasse Erichsen © Colourbox.com)

Den påske, som man holder i den danske folkekirke bliver traditionelt set som et minde om, at den kristne messias, Jesus Kristus, ofrede sig for menneskenes synder og genopstod fra de døde.

I den oprindelige gengivelse, som man kan læse i Bibelen, rejser Jesus til Jerusalem for at deltage i den oprindelige jødiske påskehøjtid. Han ankommer til Jerusalem palmesøndag, indtager den sidste nadver med sine disciple skærtorsdag aften, bliver forrådt af grupperinger blandt jøderne og bliver langfredag korsfæstet af romerne, hvor han dør på korset, og påskemorgen står han mirakuløst op af sin grav.

I denne artikel kan du dog få mere baggrund på, hvorfor man fejrer påsken.

Den oprindelige påske

Den oprindelige påskehøjtidelighed er ældre end den kristne, som er årsagen til helligdagene i dag. Den oprindelige påske eller ”Pesach” er den højtid, som Jesus rejser til Jerusalem for at deltage i. ”Pesach” er hebraisk og betyder ”forbigang”. Det er et minde om den periode, hvor Moses var profet i Ægypten og ledte jøderne fra deres liv som slaver.

I det gamle testamente beskrives det, hvordan Israels Gud nedkaldte de ti plager over Ægypten, der bl.a. indebar græshoppeangreb og forvandlede Nilen til blod. Den sidste plage som Israels Gud nedkaldte over Ægypten var, at alle førstefødte i ægyptiske hjem ville dø.

Profeten Moses var dog allerede blevet advaret af Israels Gud og forkyndte for jøderne, at de skulle gennemføre et ritual, der bl.a. betød, at de skulle slagte en ged eller et lam og tørre blodet på deres dør, hvis de ikke ville rammes. Døden ville på den måde lave ”forbigang” for deres dør og ikke ramme jøderne. Det er den pagt og forbigang, man fejrer i den jødiske påske.

Den kristne påske: Helligdagenes betydning

I den kristne tro er det dog Jesu Kristi genopstandelse, som man mindes over en lang række helligdage.

Palmesøndag

Påskeperioden starter på sin vis allerede palmesøndag, der er søndagen før påskedag. Palmesøndag hedder palmesøndag, fordi det er den dag, hvor Jesus ifølge overleveringerne rejste ind i Jerusalem, der på dette tidspunkt er besat af romerne. Siddende på et æsel, bliver han hyldet som jødernes konge. Hans tilhængere kastede palmeblade og grene foran hans æsel for at vise deres respekt. Det er dog ikke alle datidens jøder, der er tilhængere af Jesus, og der er mange, der er imod, at han bliver hyldet som jødernes konge, særligt blandt de skriftkloge, der over de næste dage beslutter sig for, at Jesus er en trussel og vil forråde ham til romerne.

Skærtorsdag

Den næste store helligdag i påsken er skærtorsdag. På denne dag afholdt Jesus ifølge overleveringen et samlet måltid for sine disciple – den sidste nadver, fordi han ifølge overleveringen ved, at han vil blive forrådt til romerne. Jesus velsigner et brød og siger: ”Tag det og spis det; dette er mit legeme” og han velsigner et bæger med vin, sender det rundt og siger ”Dette er mit blod”. Dette ritual gentages stadig, når man går nadver i kirken for at modtage syndsforladelse.

Navnet skærtorsdag skulle i øvrigt komme af en anden handling, som Jesus foretager denne aften. Han vasker sine disciples fødder. Skær betyder i denne sammenhæng ”ren”.

Langfredag

Efter den sidste nadver bevæger Jesus og hans disciple sig til Getsemane have om natten, hvor han bliver forrådt og tilbageholdt af det jødiske råd og ført for romerne. Den romerske leder i det besatte Jerusalem, Pontius Pilatus, vil ifølge fortællingen oprindeligt ikke dømme Jesus til døden, men bliver presset til det af det jødiske råd og en folkemængde.

Langfredag bliver Jesus dømt til døden af romerne for at være oprører, han bliver pisket og korsfæstet og dør i løbet af langfredag. Langfredag er derfor en sørgedag og man flager stadig med halvt flag ved offentlige bygninger denne dag.

Påskelørdag

Påskelørdag mindes man, at Jesus bliver begravet i en klippehule, hvor han ifølge overleveringerne ligger død. Graven bevogtes af romerske soldater.

Påskedag

Påskedag opdager disciplene, at klippen, der står foran Jesu grav er væltet omkuld og Jesus er genopstået fra de døde. Efterfølgende taler Jesus til sine apostle ved flere lejligheder, indtil han 40 dage efter sin opstandelse påskedag farer til himmels. Det er det som man i kristendommen fejrer som Kristi himmelfartsdag.

Påsken er den største festdag i den kristne kirke (ja, større end julen) og derfor strækker den sig også til 2. påskedag.

Kilde: Bogen om påsken af George Nellemann, Foreningen Danske Folkeminder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk