Det er aldrig for sent at blive fysisk aktiv

De fleste tror, at motion skal være hårdt. Det skal det ikke, siger motionsekspert.

(© Colourbox)

Rigtig mange sidder fast i deres sofa. I fjernsynet ser de programmer om overvægtige mennesker, der bokser af sted for at tabe sig stort, og i aviser og blade læser de om, at ekstremsport hitter, og at det skal være hårdt, før det gør godt.

Og den slags fortællinger er skræmmebilleder, mener motionsekspert på dr.dk/levnu, Marina Aagaard, der er master i fitness og træning.

- Jeg tror, det skræmmer rigtig mange mennesker fra at komme i gang med at motionere. De tror simpelthen, at det skal være så hårdt at motionere. Men det skal det slet ikke.

Selv lidt motion gavner

Desværre står de dårlige undskyldninger i kø, når det drejer sig om at komme i gang med et mere aktivt liv.

- Folk skal vide, at mange former for motion er godt. Man kan sagtens begynde i det små og så trappe langsomt op, og man kan veksle – selv lidt motion har mange fordele, forklarer Marina Aagaard videre.

Motion gør din krop stærk og holder dig rask. Når man bevæger sig og får pulsen op, så pumpes der mere ilt ud via blodet til musklerne. Dine muskelfibre bliver større, samtidig med at der dannes nye små blodårer. Alt sammen gør din krop stærkere og bl.a. bedre rustet mod f.eks. åreforkalkning og sukkersyge.

- Men du forbrænder også fedt og får mere energi af at dyrke motion – og jo ældre man bliver, desto mere har man brug for styrke til at at stå imod med. Med motion får ældre også bedre balance og mere styrke, siger hun.

Udstrækning eller sjipning

Og det behøver ikke være hårdt for at gøre en masse godt. Selv motionerer Marina Aagaard hver dag:

- Men jeg lytter til min krop og mærker efter, hvad jeg har brug for. Der kan være dage, hvor jeg er fysisk træt og måske har det bedst med at strække lidt ud foran fjernsynet. Andre dage går jeg i fitnesscentret, og andre dage igen danser jeg. Har jeg ikke så meget tid, så sjipper jeg 10-20 minutter – og så har jeg det godt bagefter.

- Hvis jeg ikke får dyrket motion, så savner jeg det – motion er både fornøjelse og forebyggende medicin.

Lige meget hvilken alder du har, så husk, at motion er vejen frem. Er man helt ny motionist, så læg blidt ud.

- Begynd med bare fem minutter om dagen. Løb eller gå en rask tur, det behøver ikke være mere og veksl mellem konditionstræning og styrketræning. Find den motion, der gør dig glad. Hold kroppen i gang, og husk det er aldrig for sent at komme i gang – og du hjælper dig selv og din krop ved at gøre det.

Du kan høre mere om at holde dig ung med motion, når Marina Aagaard optræder på Bogforum i Bella Center på fredag, den 7. november, klokken 16.45 på Lev Nu-scenen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter