Det er nu, du skal lægge kartofler

Betingelserne lige nu er helt optimale for at lægge dine kartofler. Det tørre og lune forår har gjort jorden klar til såning.

  • (© Colourbox)
  • (Foto: Barbro Wickström © Colourbox)
  • (Foto: Laurence Mouton © Colourbox)
  • (Foto: Alexander Blinov © Colourbox)
1 / 4

Drømmer du allerede nu om en kartoffelmad med mayonnaise og purløg?

Smagen af sommer og mildt vejr – og drømmen bliver kun bedre med visheden om, at kartoflen er af egen avl.

Den gode nyhed er, at betingelserne netop nu er helt optimale:

- Først og fremmest skal man have fat i nogle forspirede kartofler, hvis man da ikke selv har forspiret dem i februar, forklarer gartner, landskabsarkitekt og leder af Haveselskabets rådgivning, Jesper Carl Corfitzen.

- Men du kan også gå hen i havecentret og købe dine forspirede kartofler i sække. Læg eventuelt kartoflerne i en kasse, mens spirerne vokser sig lidt større.

Meget eller lidt plads

Og så er de klar til at blive lagt i jorden.

- Har man ikke så meget plads, kan man lægge dem i store baljer eller de her store kartoffelsække, man kan købe eller man kan lægge dem i sine højbede eller i store spande på altanen, forklarer Jesper Carl Corfitzen videre.

Herefter ridser man en rille op i jorden, som er fem-seks centimeter dyb. Det kan man gøre med sit hakkejern, og så lægger man kartoflerne med en cirka 30-35 centimeters afstand og med den side med de fleste spirer opad.

Hyp min kartoffel

- Og så hypper man jorden over, først den ene vej ind til midten og så den anden vej ind over midten, så man får den her fine lille jordvold, som man kender fra kartoffelrækkerne. Det beskytter kartoflen mod at vokse op og lægge sig lidt for meget ovenpå jorden, når vi når længere frem på sommeren.

- Det er ikke så godt, for dermed kan kartoflen, som jo er medlem af natskyggefamilien, blive grøn – og så bliver den usund, og der kan lettere gå svampesygdomme i den. Men bygger man en jordvold op, så ligger kartoflen lunt og beskyttet

Kartofler i sæk

Hvis man vælger at lægge sine kartofler i en sæk, kan man ikke lave en jordvold, så der lægger man dem bare i 15 centimeters dybde med jord over, så skal de nok selv finde vejen op, lover Jesper Carl Corfitzen.

Husk herefter at vande kartoflerne, de må ikke tørre ud, og har du kompost, så læg tre-fem centimeter hen over jorden og kultiver den let ned i jordoverfladen, så behøver man kun supplere med en lille smule organisk gødning henover vækstsæsonen.

- Jeg anbefaler, man gøder sin jord med en organisk gødning, når man har lagt sine kartofler og kun supplerer med et enkelt drys gødning i vækstperioden.

Det er ikke en større videnskab, kartofler er noget af det nemmeste, man kan dyrke i sin have – og især hvis man er ny i haven og ønsker sig en succes fra begyndelsen, lover Haveselskabets gartner.

Facebook
Twitter