Det er også sundt at cykle liggende

Har du nogensinde tænkt over, om det er sundt for kroppen at cykle langt tilbagelænet på en liggecykel? Det er det, skriver motionseksperten.

(© DR Lev Nu)

Du har sikkert set dem på cykelstien - de lidt pudsige liggecykler, hvor cyklisten nærmest ligger helt tilbagelænet som i en lænestol. Og måske har du også undret dig over, om det mon er behageligt at cykle på den måde.

Vi har vænnet os til, hvordan en cykel skal se ud, og lægger derfor ekstra meget mærke til, når der kommer en anderledes en af slagsen.

Men måske skulle du overveje at anskaffe dig en selv. "Man undgår megen ubehag som ondt i ryg, i håndled, nakke og skuldre ved at investere i en trehjulet liggecykel", skriver en bruger til Lev Nu.

"Man bruger udelukkende benene, fra hofterne og nedad, til fremdrift, resten af kroppen forbliver afslappet og man kan cykle meget langsomt uden at vælte.... og give den gas, når man vil det! Man bliver, trods den lave højde, alligevel set af andre trafikanter og kan altid komme i snak med folk om fænomet. Kan anbefales."

Men er det mon sundt? Vi spørger Marina Aagaard, der er motionsekspert her på Lev Nu, og hun svarer:

Et godt supplement

Mange tak for dit indspark omkring liggecykling. Mange tror, at liggecykler - på landevejen og i fitnesscenteret - er til ren afslapning eller træning for svagelige. Det er ikke tilfældet. Liggecykler er et alternativ eller supplement til siddecykler.

De træner musklerne i en lidt anden vinkel, så de kan anbefales som variation. Og liggestillingen er komfortabel til længere distancer.

Du nævner, at man undgår megen ubehag i en liggecykel. Det er nu ikke normalt, at der er ubehag forbundet med opretsiddende cykling heller, de fleste oplever ingen gener ved det. Er cyklen rigtigt indstillet, cykler de fleste, selv med småskavanker, uden problemer.

Så begge cykler er sunde; De forbedrer begge kredsløbet og med lav belastning af leddene. Bemærk: Enkelte personer kan opleve at blive trætte i ryggen ved at sidde oprejst eller fremad for længe og her kan liggecyklen være en fordel.

/Lev Nu/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk