Direktøren strikker selv sine slips

Det begyndte med en forretningsidé. Undervejs blev den 32-årige forretningsmand Esben Gadsbøll selv vild med at strikke.

Esben Gadsbøll er nu i gang med at strikke en trøje til sin søn, men skal have hjælp til ærmerne. (© Benjamin Kotko)

- Jeg har strikket fem slips, og jeg har det sådan, at jeg er mere glad for de slips, jeg selv har strikket, end dem jeg har købt, forklarer den 32-årige iværksætter og erhvervsmand.

Han møder selv mange direktører i erhvervslivet, men som han forklarer:

- Mange af dem går også med strikkede slips, jeg har dog endnu ikke mødt andre erhvervsledere, der har strikket deres egne slips.

Kærligheden til garn og strik begyndte for Esben Gadsbølls vedkommende for halvandet år siden, hvor han opsnappede, at der vist var en god portion fornuft i at gøre garn-forretning herhjemme.

- Der findes jo omkring 300 garnforretninger herhjemme, som alle er ledet af passionerede strikkende kvinder, som man kan lære rigtig meget af. Men jeg tænkte, at der manglede nogen til at støtte op om og udvikle deres forretning. Jeg er af den opfattelse, at der skal passion til for at lave en god forretning. Hvis passionen går tabt, så dør glæden. Og passion er der masser af i garn- og strikkebranchen.

Lærte det af mor og Heidi

Esben Gadsbøll kom i kontakt med en norsk strikkeblogger, Heidi Heidi Mikalsen Nymann, og til at begynde med så var det en forretningsidé for den unge iværksætter. Men så skete der noget andet og helt uventet:

- Jeg ville prøve at strikke selv, og jeg fik Heidi og min mor til at hjælpe mig, så jeg begyndte at strikke slips, forklarer Esben Gadsbøll, og han fortsætter:

- Jeg oplevede, at jeg blev så koncentreret, at jeg næsten faldt i søvn af det. Jeg er jo sådan en med meget fart på i løbet af dagen, men når jeg strikkede, så faldt jeg helt til ro – så for mig er dét at strikke blevet ligesom meditation og mindfulness, eller knitfulness, som jeg kalder det.

I dag har han sammen med Heidi etableret, Woolspire, et strikkecommunity, hvor en række bloggere lægger inspirerende blogs med ideer og opskrifter ud, og hvor man kan købe garn og strikketilbehør.

Først strik - så fredagsøl

Virksomheden tæller 12 ansatte, og her holder man en hel speciel slags fredagsbar – eller gå-hjem-møde:

- En gang om måneden samles vi alle 12 (mænd og kvinder) for at strikke sammen. Der sker noget specielt, når man strikker sammen med andre. Det er både noget socialt, man møder andre om samme interesse, og så kommer man helt i ro oven på en travl dag.

- Og når vi har strikket, så går vi ud og drikker en øl sammen bagefter…

Hjælp til ærmerne

Esben Gadsbøll ved godt, at mange vil synes, det er lidt sjovt med en strikkende virksomhedsdirektør. Det bekymrer ham ikke:

- Jeg drømmer om at lave en strikkeklub med andre erhvervsfolk – den skal hedde noget i retning af strik&rødvin. Jeg tror, vi kan lære en hel masse af de meget passionerede kvinder og deres fællesskab.

- Man kan sige, at dét at strikke er blevet et stof, man skal have – men det er jo et positivt drug, supplerer Esben Gadsbøll, der som næste strikkeprojekt skal i gang med at strikke en sweater til sin søn – han skal nok bare have hjælp af sin mor til ærmerne, for, som han siger – de er lidt mere besværlige end slips!

Slips i Esben Gadsbøll design! (© Benjamin Kotko)