Dræb denne plante

Skal du i haven, er det med at slå hårdt ned på bynke-ambrosie. Se her, hvordan.

Det varmere klima i Danmark får nye, såkaldt 'invasive' arter til landet. Her er det bynke-ambrosie, som biolog Karen Rasmussen har fanget på en tur til New York. (Foto: Biolog Karen Rasmussen © privatfoto)

Bynke-ambrosie.

Navnet er næsten poetisk, men ikke desto mindre er den uønsket i den danske natur. Den nordamerikanske plante er en såkaldt 'invasiv' art, der er i gang med at sprede sig i Europa. Til stor gene for allergikere.

- Folk reagerer meget kraftigt på bynke-ambrosie. Den er en stor plage, der hvor den er udbredt i dag, siger biolog Karen Rasmussen, der leder pollen-tællingerne for Astma-Allergi Danmark.

- Værste scenarie er, at den etablerer sig. Hvis den kommer op vil vores pollenkalender blive meget længere, så det vil vi helst ikke.

Bynke-ambrosie har slået rod i Ungarn, Serbien og Kroatien, og den har fundet vej til Tyskland, Østrig og Rhône-dalen.

Skal fjernes nu

Klimaet i Danmark bliver langsomt mere egnet for planten, og derfor skal vi være opmærksomme på, når den dukker op i haven. Brynke-ambrosie vil primært blomstre i august og september, men det er en god idé at fange den, før den spreder sine pollen.

-Den vil primært brede sig fra haverne, så det er her, haveejeerne kan gøre en forskel. Det er ud at have havehandskerne på og rykke den op. Det er meget lavpraktisk, siger Karen Rasmussen.

- Det vil være meget dyrere at bekæmpe den efterfølgende, for så er der ikke så meget at gøre.

Udover i haven trives planten som ukrudt i solsikkemarker, og den er kommet hertil via vinden og via importerede fuglefrø.

Sådan får du bugt med bynke-ambrosie

  • Ser du planten, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at du rykker den op. Uanset om det er i din have eller ved vejsiden. Det kan være en god idé at kigge under fuglehuset, eller dér, hvor du fodrer fugle.

  • Bynke-ambrosius skal kommes i en sæk og sendes til forbrænding. Du skal ikke smide den på kompostbunken, for så sætter den bare frø igen.

  • Tag handsker på, når du rykker planten op. Saften fra bynke-ambrosius kan give allergiske reaktioner.

Sådan spottes planten

  • Bynke-ambrosie er spottet i Nordsjælland og Sønderjylland, og dens pollen registreres i målinger i Viborg og København. (Foto: Biolog Karen Rasmussen © Foto: Privat)
  • Her ses bagsiden af plantens blad. (Foto: Biolog Karen Rasmussen © Foto: Privat)
1 / 2

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter