Er 6x3 km lige så godt som 3x6 km?

En bruger løber 6 km tre gange om ugen, men får man samme udbytte af 3 km seks gange om ugen?

(© Colourbox)

Når man løbetræner, er der så forskel på udbyttet alt efter, om man løber man kortere ture eller færre lange ture, spørger en bruger ekspertpanelet på Lev Nu:

"Løber 6 km 3 gange om ugen. Kan man med samme udbytte løbe 3 km 6 gange om ugen?".

Vi sender spørgsmålet videre til motionsekspert Marina Aagaard, som svarer:

Man bliver god til det, man træner. Og træning skal tilrettelægges specifikt efter de ønskede mål. Derfor er udbyttet ved 6 gange 3 km og 3 gange 6 km's løb ikke helt det samme.

Træner du for at forbrænde kalorier, kan du naturligvis med omhu planlægge turene, så forbrændingen er omtrent den samme. Forbrændingen under løbet afhænger, ud over din vægt, af distance og tid, hvor hurtigt du løber og eventuelt stigning og belastning (rygsæk).

Træner du for fornøjelsens og den friske lufts skyld, er der jo forskel på, om du er ude 3 eller 6 dage om ugen.

Træner du for at blive god til løb og fx deltage i et 5 km løb, er det ikke nok altid kun at løbe 3 km. Så skal der længere distancer til. Ofte er 3-4 dages løb om ugen dog nok. Til gengæld er det ikke nødvendigt eller ønskeligt altid at løbe længere distancer eller konkurrenceløbsdistancen. Det er hensigtsmæssigt at løbe både kortere og længere ture i forskellige hastigheder, fx for at træne ryk og spurt mod mål.

Kroppen mister hvile

Da du allerede kan løbe 6 km, kan det være en fordel, hvis du vælger at sætter distancen ned, at øge løbehastigheden fx med intervalløb, så det ikke føles, som om du går tilbage i træningen.

Det, man skal være opmærksom på, når man skifter til at træne flere gange om ugen, er, at så får kroppen ikke lige så lang tids restitution/hvile efter træningen. Når løbetræningen er lav til moderat intensiv, hvis du fx løber de 3 km med samme tempo som ved de 6 km, kan kroppen normalt nå at restituere i løbet af ½-1½ døgn.

Vælger du til gengæld at sætte hastigheden højt op eller supplere med bakke- eller trappeløb, kan det være, at restitutionstiden skal være længere, eksempelvis 2-3 døgn. Vær især opmærksom på, at dine fødder, knæ og hofter ikke begynder at værke, hvis du vælger at løbe flere ture om ugen. Trap gradvist antal dage op over tid.

Hvad er bedst? Prøv dig frem og find den løbetræning, der passer til dig, dit øvrige ugeprogram, dine behov og dine specifikke mål.

God fornøjelse!

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk