arkitektens bedste tips til indretning

Frederikke Aagaard er vært på DRK’s nye boligprogram, 'Vil du bo her?' Her får du nogle af hendes bedste boligtips.

  • Arkitekt Frederikke Aagaard flytter i et døgn ind i en bolig sammen med reklamemanden Morten Angelo i nyt boligprogram på DRK. (© dr)
  • Frederikke Aagaard er arkitekt og vært på DRKs nye boligprogram, 'Vil du bo her?' (© dr)
  • Makkerparret Frederikke Aagaard og Morten Angelo skal i aften vurdere, om de ville kunne bo i den bolig, de har lånt i 24 timer. (© dr)
1 / 3

Frederikke Aagaard er netop flyttet ind i en meget firkantet lejlighed i et 1970’er-byggeri på Frederiksberg. Den har hun fyldt med naturlige materialer: En blød linoleumsbordplade i køkkenet. Messinghåndtag på alle døre. Ting, som giver kroppen og sanserne en oplevelse.

– Der er ingen ledninger og grimme rør i mit nye hjem, men heller ingen charmerende fritlagte bjælker. Jeg kalder den ‘praktisk, kvadratisk, god’, griner Frederikke Aagaard.

Og rummelig, kunne man tilføje. For den 39-årige arkitekt og tv-vært har en ufravigelig regel:

– Selv om jeg bor i København, hvor der er mange lejligheder med små værelser, skal der være mindst ét rum med syv sammenhængende meter, siger hun.

Flytter ind hos fremmede

Frederikke Aagaard er uddannet arkitekt i London og København og lever af at rådgive blandt andet virksomheder og hoteller om indretning.

Hun har tidligere været vært på DRK-programmerne 'Designets magt' og 'Forførende rum'. I 'Vil du bo her?' flytter hun i et døgn ind i forskellige hjem, blandt andet en husbåd, en villa og en økolandsby - sammen med en ny gæst hver gang.

– Vi skal bedømme, om vi selv ville bo i hjemmet, ud fra æstetik: Forstår jeg udtrykket, kradser det lidt i hjernen på en god måde, eller synes jeg, det er forfærdeligt?, funktionalitet: Er der lys nok, kan jeg finde tingene, virker det gamle køkken? og værdier: Hvilke værdier er der behæftet ved at bo i en villa i første række til vandet eller en økolandsby? Det er sjovt, fordi det giver os lejlighed til at tale i dybden om design, siger hun.

Køb den skøre lampe

Ifølge arkitekten og tv-værten skal vores hjem helst vise, hvem vi er.

– For mig er det gode hjem et med rummelighed, lys og gode materialer. Det ville virkelig dræbe mig at leve i hvid laminat! Men det gode hjem for mig er noget helt andet end for andre, for vi er forskellige. Det gør mig ondt helt ind i hjertet, når folk indretter deres hjem på en bestemt måde, de har set i et boligmagasin. Køb dog hellere den ene skøre lampe, som kun du kan lide!

I stedet for at søge tryghed i blade og i statussymboler foreslår hun, at vi ganske enkelt prøver os frem.

– Flyt sofaen, og mærk efter, hvordan det føles. Flyt den igen. Leg med det, opfordrer hun.

Frederikke Aagaards bedste indretningstips:

  • Vælg den rigtige belysning. Det er den, der maker eller breaker en indretning. Og der skal være mere lys, end du tror – mindst ti lyskilder til et 30 kvadratmeter stort rum. Husk også en ordentlig lyskilde, og drop de alt for grimme sparepærer.

  • Ryd op. Som Coco Chanel sagde: ‘Klæd dig på, tag accessories på, og tag så et par stykker af, så passer det’. Sådan er det også med indretning.

  • Miks materialerne. Sørg for, at der er noget uld, træ og sten i dit hjem – naturlige materialer, som giver en sanseoplevelse til dine hænder og din krop. Fyld din bolig med friske blomster eller potteplanter. Du sover jo også i silke eller bomuld, ikke i polyester – samme oplevelse skal være i hele dit hjem.

Frederikke Aagaard har på sin hjemmeside lavet en videodagbog, hvor man kan følge hendes arbejde med at indrette sin nye lejlighed. Her fortæller hun fx om, hvordan man får ryddet op i sine ting:

FacebookTwitter