Få en glidende overgang fra ferie til hverdag

Panik før lukketid: Lige om lidt slutter ferien for mange – så hvad gør man for at bevare ferie-energien så længe som muligt.

Lader det sig mon gøre at få noget af freden og energien fra ferien med på arbejdet? Erhvervspsykologen giver råd. (© Getty Images)

Holder du ferie netop nu?

Og kan du små småt ane afslutingen af ferien forude. Åh nej, tænker du måske – hvordan får jeg nu presset alt det gode ud af ferien, så jeg kan vende tilbage på job frisk og frejdig på mandag?

- Jeg er tilhænger af glidende overgange. Dels når du kommer fra arbejde og skal på ferie – og når du har haft ferie og skal vende tilbage på arbejde. Hvis du kommer buldrende fra job til arbejde, eller omvendt, så presser du dit nervesystem, og det er ikke sundt, siger erhvervspsykologen.

To skridt foran

Så er du på ferie lige nu og ved, at om få dage står hverdagen og banker på, hvad er så det bedste råd her på falderebet?

- Det er mest nænsomt for nervesystemet, hvis man kan være to skridt foran og mentalt forberede sig, forklarer erhvervspsykolog Majken Matzau.

- Det vil sige, at skal du begynde arbejde om et par dage, så forbered dig mentalt og lad være med at komme direkte fra kolonihaven søndag aften og så på job mandag morgen. Brug nogle dage på at komme hjem, lande, få vasket tøjet, lagt det parat – og få et overblik over dine arbejdsmails, møder og opgaver. Gør det søndag aften, så du er forberedt, og mandag morgen ikke bliver et mentalt chok.

- Og sæt så de første par dage af til at komme igennem bunkerne på arbejdspladsen, før kalenderen igen er plastret til med møder, supplerer Majken Matzau.

Planlæg din hverdag

Majken Matzau har det selv sådan, at hun helst skal være lidt foran sig selv, som hun forklarer det, for at tingene fungerer optimalt.

- Vi ved jo alle sammen, at vi er mere rummelige, fordi vi har mere tid og dermed mere energi i ferien, så en del af det er at erkende, at nu venter hverdagen – og den skal planlægges i højere grad end ferien, hvor man har overskud til at deltage i spontane middage i lune sommeraftener og den slags.

- Og med planlægning mener jeg, at man skal lægge tid ind i sin private kalender, hvor man laver ingenting og restituerer.

- Overskud har de fleste ikke meget af i hverdagen, og hvis vi erkender, at sådan er det og i øvrigt planlægger os ud af det og anerkender, at vi skal have en glidende overgang fra ferie til hverdag, så er det en god måde at komme tilbage til dit arbejde på – og forhåbentlig glæder du dig også til det.