Få "Helt på plads"-ekspertens fif

Blev du inspireret til selv at luge ud i ting, der fylder dyre kvadratmetre op, og som du aldrig bruger? Så få her et par fif fra den ene ekspert i programrækken ”Helt på plads”.

Kenneth Malev (tv.) fra "Helt på plads" giver gode råd til, hvordan vi kan få mere plads. (© Bermuda Aps)

I første afsnit af programserien ”Helt på plads” hjalp to eksperter i pladsoptimering en familie med at udnytte alle kvadratmetre effektivt.

Den ene ekspert er Kenneth Malev, som lever af at hjælpe folk med at indrette deres bolig på utraditionelle måder – efter de har ryddet op og ryddet ud:

- Mange har tendens til ikke at skille sig af med ting, der hár levet, tit fordi tingene har affektionsværdi, siger han.

- Men hvor ofte tager du studenterhuen frem? Og behøver du virkelig beholde alle dine noter fra studiet, 20 år efter du blev færdig? spørger han.

Ryd op, organisér og smid ud!

Kenneth Malev råder folk til at smide ud og organisere ting i boligen:

- Alt skal have sin plads, så man altid kan finde det. Ting, man bruger tit, skal man nemt kunne få fat i. Resten skal op på loftet ellers smides ud, siger han.

- Behovet er det samme, lige gyldigt om man bor på 40 eller 180 m2. Du skal have plads til strygebræt og toiletruller, men hvorfor gemme på to sportstasker, hvis du kan nøjes med den ene? Giv tingene nyt liv et andet sted!

Tænk utraditionelt

Du kan også vække døde kvadratmeter til live ved at bruge det samme rum til flere forskellige ting. For hvorfor ikke bruge soveværelset til yoga, musik eller Wee-spil? foreslår Kenneth Malev.

- Det er i hvert fald 15 dyre m2, hvis et værelse kun bliver brugt til at sove i, siger han.

- Det handler om at tænke utraditionelt og finde kreative og effektive løsninger på de pladsbehov, forskellige folk har.

Du får mere energi

Det lyder måske anstrengende, men når vi først begynder at sortere og smide ud, får vi det bedre indeni, siger Kenneth Malev:

- Det er virkelig ikke rocket science, du skal bare ændre dit mindset, siger han.

- Du får energi til at leve et fedt liv, når du i bogstavelig forstand ikke skal slæbe rundt med tung bagage.

Sådan kan du sortere og smide ud

  • Tøm skabe og skuffer og læg dine ting i tre bunker: Ting du bruger, ting du ikke bruger og kan smide ud eller give til genbrug, og ting du er i tvivl om. Gå den sidste bunke igennem senere.

  • Ting, du bruger tit, skal have en fast plads, så du altid kan finde dem. Yoga-måtten kan komme ind under sengen, så den ikke tager plads.

  • Ting, du ikke bruger så tit, skal på loft eller i kælder. Mange har også gangarealer, hvor der er plads til at proppe ting op under loftet, så der ikke bare er tom luft.

  • Udnyt hver ledig centimeter i dybe skabe: arbejd i lag eller lav indsats, så de bagerste 15 centimeter bliver brugt fornuftigt. Ting, du ikke bruger så tit, skal ligge på de øverste hylder.

  • Lav bøjletricket: alle bøjler skal hænge sammen vej. Når du har vasket og hænger tøjet på plads, så hæng bøjlen den anden vej. Efter 1 ½ måned kan du se, hvilket tøj du bruger, og hvilket der bare optager plads i klædeskabet.

  • Lad noget af børnenes legetøj komme på loftet i tre måneder, så det får ny værdi. En legedukke får nyt liv, når den 3-årige ikke har set den et stykke tid.

Se programmerne ”Helt på plads" tirsdage klokken 20.45 på DR1 og på www.dr.dk/tv/se/helt-pa-plads

Facebook
Twitter
Emner: