Fed fed lykke i byhaven

Byhaver gør folk mindre ensomme - og mere lykkelige, viser forskning.

(© /Mads Boserup Lauritsen)

Hvis du har en lille kasse med grøn salat, lidt kryddergrønt og nogle smukke blomster, og hvis din kasse er en del af en byhave, så vil du formentlig også føle dig lykkelig.

- Det lyder banalt, men der er data, der peger på, at det at være aktiv i en byhave, kan styrke vores grundlæggende tilfredshed med livet. Altså at folk faktisk bliver mere lykkelige af at plukke sine tomater i byhaven, se ungerne lege og være sammen med andre, forklarer direktør i Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking.

- Der er masser af undersøgelser, der underbygger tesen om, at fællesskab er afgørende for vores lykkefølelse. Det viser blandt andet European Social Survey, der udkommer hvert andet år. Det samme viste instituttets kortlægning af Dragør kommune tidligere på året.

- Der er en klar sammenhæng, når det drejer sig om det, der repræsenterer de høje lykkeniveauer, og den høje grad af tilfredshed ved at være en del af sociale relationer, forklarer Meik Winding videre.

Byhaven er en god ramme

Livstilfredshed og lykke er dog også et spørgsmål om mange andre faktorer som fx. alder, sundhed, civilstatus, job og indkomst.

- Men vi kan dokumentere, at folk faktisk bliver mere lykkelige af at være en del af et fællesskab, og at byhaven som ramme styrker livskvaliteten. Spørgsmålet er så, om de mennesker, der er kommer med i den slags fællesskab, også var mere lykkelige, før de blev en del af en byhave. Det ved vi ikke så meget om endnu, det vil man kunne registrere, hvis man følger en række personer over tid.

Besøgsven eller byhave

Men hvorfor er netop byhaven så unik, at den gør folk mere lykkelige?

- Byhaver kan få dig til at føle dig tættere knyttet til fællesskabet i området, og være et sted, hvor du får opdyrket nye sociale relationer, forklarer Meik Wiking.

- Hvis folk føler sig ensomme, så kan man tilbyde vedkommende en besøgsven - men tesen er, at det er mindre stigmatiserende at tilbyde personen at være en del af en byhave.

En glad bybonde

Arkitekt, bybonde og iværksætter Mads Boserup fra TagTomat kan bestemt nikke genkendende til lykke-undersøgelsen.

- Siden jeg begyndte som grøn iværksætter og har hjulpet en masse byboere i gang med byhaver, har jeg udelukkende fået positive tilbagemeldinger, forklarer han.

Du fylder en p-plads!

Kun en enkelt gang mindes han at have fået en negativ kommentar, og det var, da han i sommer var med til at kreere en såkaldt p-have i København.

- Der var der en bilist, der sagde til os: I fylder jo en hel p-plads! Ja, svarede vi – det er jo netop meningen!

Mads Boserup er klar over, at han med TagTomat og sine mange grønne iværksætter-tiltag har været med til at understøtte en trend:

- Jeg har undervist i blandt andet Odense, hvor jeg efteruddannede en række viceværter fra almennyttige boligselskaber i at lave byhaver. Det er jo efterhånden en bevægelse, der breder sig i hele landet.