Fem hybridspil, der både er fysiske og digitale

Din smartphone kan være en brik, en modstander eller holde styr på regler i nye brætspil.

De nye hybridspil forsøger at kombinere gammeldags brætspil med moderne teknologi for at give moderne, sociale spiloplevelser til familier og venner. (© COLOURBOX)

Hybridspil er noget forholdsvist nyt inden for spilverdenen. De kombinerer det fysiske og sociale element ved brætspil og de digitale muligheder ved apps til smartphones og tablets.

Thomas Vigild er juryformand for spilprisen Guldbrikken, spilanmelder for flere aviser og leder af spillinjen på Vallekilde Højskole.

Her har han valgt fem meget forskellige eksempler på hybridspil, som er interessante på hver sin måde:

Osmo

Osmo er ikke et enkelt spil, men et system der gør, at man kan bruge det fysiske rum foran din tablet til at interagere med forskellige spil på din tablet.

I virkeligheden er det måske mere digital leg end brætspil.

Spillene kan være bogstavleg, puzzles med figurer eller tegnespil, hvor du får en fysisk fornemmelse, fordi du klarer banerne med dine hænder, og det kan spilles samme med andre.

World of Yo-Ho

http://vimeo.com/103055470

World of Yo-Ho er et sørøverspil, som foregår på et almindeligt bræt. Det specielle er, at du skal lægge din smartphone på brættet og bruge den som ”brik”, der bliver rykket rundt på brættet.

Når du flytter din smartphone til et nyt felt på brættet, så bliver skærmen automatisk opdateret.

Og når du skal kæmpe mod dine medspillere, så tager I hver jeres smartphone op på hånden og indtaster hemmeligt jeres angrebsstrategi, hvorefter I kan se kampen blive udkæmpet på jeres telefoner.

Golem Arcana

Golem Arcana er et figurspil, hvor hver spiller styrer en hær af figurer med deres fordele og ulemper.

Normalt fylder regelbogen til denne slags spil mange sider, og det kræver større regnestykker, når man skal udregne udfaldet af de forskellige figurers kampe.

I Golem Arcana medfølger der dog en app og en bluetooth-pind, som gør, at du kan koncentrere dig om den sjove strategi, mens din tablet holder styr på resten og fungerer som udregner, dommer og regelbog.

Alchemists

Alchemists ligner ved første øjekast et helt traditionelt spil med bræt, figurer og kort.

Hver spiller er en alkymist, som skal prøve hurtigst muligt at udregne, hvilke trylledrikke som bliver lavet af tudser, skorpioner, blomster og andre ingredienser.

Næsten hele spillet foregår på brættet. Men når du laver et eksperiment og blander to ingredienser, så gør du det hemmeligt på din smartphone, så de andre spillere ikke får din viden om, hvilke ingredienser der giver hvilke trylledrikke.

Og i hvert spil har ingredienserne forskellige egenskaber, så hvert spil er forskelligt, da din smartphone hemmeligt laver ingredienserne om ved spilstart.

XCOM: The Board Game

XCOM er en populær serie af computerspil, hvor man skal forsøge at redde menneskeheden mod en invasion af rumvæsner.

I brætspilsudgaven skal alle spillere samarbejde for at overleve krigen mod rumvæsnerne, som bliver styret af en app på din tablet.

Din tablet fortæller, altså hvor og hvordan rumvæsnerne angriber, og den tilpasser løbende sin strategi alt efter, hvordan man spiller, og hvilken sværhedsgrad man har valgt.

Samtidig lærer appen dig reglerne, giver dig opgaver der skal løses på tid og krydrer oplevelsen med stemningsmusik og billeder.