Fire gode råd: Sådan forbereder du dig i dagene før et maraton

Hvile og den rigtige mad er nøgleordene før et maraton.

Lad både løbeskoene og benene hvile godt i dagene op til et maraton, og koncentrer dig om at spise, drikke og sove rigtigt.

For tusindvis af løbere kulminerer de seneste måneders træning på søndag til Danmarks største maraton i København.

Men hvordan bruger man de sidste tre dage før et maraton bedst?

Claus Hechmann driver Hechmann Running og har ansvaret for elitetræningen i løbeklubben Sparta, og her er hans fire gode råd:

1. Carboloading

Carboloading betyder, at du fylder kroppens lagre op med ekstra kulhydrater. Det giver dig mere energi at tære af, når du løber maraton.

Du skal ikke ændre din kost fuldstændigt. Tværtimod skal du spise helt normalt mad, men samtidig spise lidt ekstra kulhydrater i de tre dage op til maratonløbet.

Det kan for eksempel være lidt ekstra brød, ris og pasta i forhold til, hvad du plejer. Gerne fordelt ud over både morgenmad, frokost og aftensmad.

Du skal ikke proppe dig med mad, så du får problemer med maven og fordøjelsen. Men du må gerne komme til at føle, at du spiser lidt for meget. Du skal nok tabe det hele igen under løbet.

2. Væskebalancen

Du skal altid sørge for at have en god væskebalance, men det er særligt vigtigt i dagene op til et maraton.

Din urin skal gerne være helt klar, for det betyder, at du er helt hydreret.

Du skal dog også passe på med at drikke alt for meget, for så kan du komme til at skylle vitaminer og mineraler ud af kroppen.

Med andre ord skal du drikke, så du har en helt almindelig god væskebalance.

Dagen før løbet kan du eventuelt indtage elektrolytter eller salttabletter, som indeholder de vigtigste salte, som man mister under fysisk aktivitetet.

3. Træning

De sidste dage før et maratonløb kan du ikke forbedre din form, men du kan godt blive mere træt, hvis du laver for meget.

Du behøver dog ikke kun ligge på sofaen. Det er ok at holde kroppen lidt i gang, men det skal være med helt rolig, kortvarig og let træning, som ikke gør dig træt.

4. Søvn

I dagene op til løbet er det særligt vigtigt med en ordentlig nattesøvn. Gerne mindst syv timers sammenhængende søvn.

Den sidste nat inden et maraton er der mange løbere, der sover dårligt på grund af forventninger og nervøsitet, men gå ikke i panik over det.

Det vigtigste er, at du føler dig godt udhvilet og har fået tilstrækkelig med søvn i dagene op til løbet.