Fritid: Vi elsker stadigvæk at mødes i fællesskaber

Engang samlede vi på frimærker eller gik til gymnastik sammen. Livsstilsekspert Christine Feldthaus har undersøgt, hvad vi laver i vores fritid i dag.

Christine Feldthaus - i midten i sort - er blandt andet shaman for en dag i den nye runde af So F***ing Special, der begynder på DR1 i næste uge. (Foto: © Jonas Fægteborg-Førstø, dr)

Hvis du går rundt og tror, at folk i deres fritid udelukkende sysler med at samle frimærker, spille håndbold, lære italiensk, synge i kor eller at sy deres egen garderobe – så kan du godt tro om igen.

For i dag kan man sagtens være jurist, eller soldat, vagt, lærer – eller alt muligt andet og fx elske at jage spøgelser, twerke, være stjernerejsende, hippie eller ridder i sin fritid.

No problem! Foreningslivet er rigt her anno 2016, og det har det endda rigtig godt, lyder budskabet fra livsstilsekspert Christine Feldthaus.

Loading preview...

Hun er nemlig klar med sin sjette sæson af det populære DR1 program, Så F***ing Special. Og denne gang handler programserien netop om fællesskaber og foreningsliv.

Linkbox

Læs også

So F***ing Special: Tag på kulinarisk rejse til Japan

- Vi kigger nærmere på foreningslivet, hvad var det før – og hvad er det i dag. Engang var det håndbold, fodbold, frimærker og akvariefisk, men hvad er det i dag, hvor man hele tiden bliver tudet ørerne fulde om, at mange af os konstant skulle sidde med snuden i mobiler og computer.

- Men jeg skal hilse og sige, at foreningslivet og fællesskaberne trives i bedste velgående – men måske er det bare blevet nogle andre ting, som folk går til i dag end for blot få år siden.

Finder åndsfæller på nettet

Det interessante er, at Christine Feldthaus i sit arbejde med den nye serie har fundet ud af, at det godt kan være, at mange af os bruger meget tid med at surfe på nettet – for eksempelvis at finde åndsfæller.

- I dag er det blevet meget nemt at finde ligesindede og – en, to, træsko – så kan vi finde sammen og etablere en forening. Det er meget hurtigere i dag end i gamle dage, hvor man først skulle finde og tromme folk sammen, lave en bestyrelse, stemme.. osv., osv.

Og foreningslivet foregår alle steder – i storbyer, på landet – og med unge, gamle, mænd og kvinder på alle rollelister.

Loading preview...

- I dag møder folk typisk hinanden på nettet, men de mødes fysisk og dyrker deres fælles interesse, og de gør det med stor lidenskab. Det er jo fantastisk at opleve grandvoksne mænd, der mødes i fritiden og kører ræs med små lastvognsmodeller i deres fritid, eller unge mænd, der ifører sig 30 kilo tunge brynjer og går i ringen og slår løs på hinanden. Jeg oplevede alle steder en stor passion, folk bruger både mange penge og meget tid på at dyrke noget totalt nørdet – det er sgu interessant.

Vi står af ræset

Så ingen grund til bekymring, vi har stadig lyst til at mødes i fritiden og gå ind i et helt andet univers sammen med andre mennesker.

- Jeg fandt ud af, at folk meget har brug for at tage fri fra alt hjernearbejdet og det daglige trummerum og gå ind i en anden verden. Det er en slags eskapisme, og jeg tror, den er blevet meget mere vigtig end tidligere. Det er lidt som at stå af ræset for en periode.

Linkbox

Læs også

Christine Feldthaus: Jeg har ikke talent for at spille sækkepibe!

- Jeg tror ikke, det handler om, at vi har brug for at iscenesætte os selv med specielle fritidsinteresser – folk iscenesætter sig selv så rigeligt på FB og lignende sociale medier – men når vi har fri, vil vi gerne dyrke vores passion, vores inderste lyst, og vi vil nyde at dyrke det sammen med andre, der har det på samme måde. Det er – modsat alt det vi bilder hinanden ind på FB – en fritidsverden, der er ærlig og bygger på et ægte interessefællesskab.

Hvem dyrker hvad

Man kan ikke se på folk, hvilken lidenskab de dyrker i deres fritid.

- Der bliver stadigvæk samlet på frimærker og akvariefisk, og spillet håndbold og fodbold – men der er så sandelig kommet meget mere til – som fx at lede efter spøgelser, være shaman, ridder, tidsrejsende og meget mere.

Loading preview...

Loading preview...