GRAFIK Sådan kommer vi mest til skade på skiferie

Især knæene skal man passe på under skiferien.

(Foto: Grafik Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Hvert år tager omkring en halv million danskere på skiferie, og for langt de fleste er det en sjov oplevelse uden alvorlige uheld og skader.

Men ifølge forsikringsselskabet Europæiske ERV kommer cirka to procent så alvorligt til skade, at forsikringsselskabet bliver involveret. Det svarer til omkring 10.000 danskere om året.

- En del faldulykker og småskader kan undgås, ved at man træner balance, kropsstamme, ben og overkrop, så man generelt er mere stabil og sikker på skiene, siger motionsekspert Marina Aagaard, der har skrevet bogen Ski Fitness.

Andre skader handler om uheldige fald eller forkert brug skibindinger og stroppen på staven, eller at man ikke er beskyttet af hjelm og rygskjold.

- De mere alvorlige styrt og sammenstød kan skyldes dumdristighed og alkohol, men også at man bliver kørt ned af andre, der ikke kan styre deres ski eller snowboard. Så det handler meget om, at man så vidt muligt sørger for, at ’kysten er klar’ ved at kigge sig for, før man kører ud, siger Marina Aagaard.