Der er streng kontrol med øl, når den skal brygges, men der er ét element, som man ikke kan teste på et laboratorium: Smagen.
Maj måned er traditionelt set den måned, hvor det pibler frem med ølfestivaler landet over. Lige nu er der for eksempel ølfestival i hovedstaden.
Leif Typkær er brygmester og har mere end 50 års erfaring i bryggeribranchen, og giver dig her en hurtig indføring i at smage øl som en brygmester.
Leif Typkærs tre-trins-guide til ølsmagning
- 1
Syn: Hæld først øllet op i et glas. Er farven mørk, lys eller gylden? Er skummet storboblet, småboblet, tæt eller luftigt? En meget stærk øl har meget tykt skum, mens en let, lys øl har boblende let skum, som hurtigt falder til bunden.
- 2
Duft: Kør glasset rundt, ligesom man ville gøre med vin, for at skabe en såkaldt duftpude over aromaerne i øllet. Før næsen ned til glasset, og snif så stille og roligt ind for at få en fornemmelse af aromaerne. Du skal ikke snuse kraftigt ind, for så får du for meget luft med indenbords.
- 3
Smag: Vores mundhule er indrettet som et lille smagslaboratorium. Nogle steder i munden smager man visse smagskomponenter bedre end andre. Ved vinsmagninger smager man på vinen, hvorefter man spytter det ud igen. Ølsmagere bliver derimod nødt til at synke øllet. Øl er sammensat af bitterstof, og andre krydderier samt kulsyre og skum. Forrest i munden smager man aromaerne, længere tilbage smager man det salte bedst. Til gengæld smager man først det bitre lige inden, at man synker øllet.