Her er dyrlægens råd til nytårsaften

Tænd radioen, og træk mørklægningsgardinerne for. Sådan lyder et par af rådene til en tryg nytårsaften for lille Fido.

Det allerbedste ville nok være at sende ham en tur ud på landet, men hvis det ikke er muligt, så sørg så vidt muligt for mørke og ro til din hund, råder dyrlægen. (Foto: H. Armstrong Roberts/ClassicStoc © Getty Images)

Raketter, fontæner og sole. For de fleste af os bidrager fyrværkeriet til en festlig nytårsaften, men desværre gælder det ikke for vores små firbenede venner.

Hunde og katte bryder sig nemlig ikke om de høje brag, pludselige lysglimt eller lyden af fyrværkeri, der farer til vejrs.

- Hunde og katte reagerer nogenlunde ens på fyrværkeri. De bliver bange og reagerer ved at søge små, trygge rum. Jo mindre lyd og lys, jo bedre, siger Niels Filtenborg-Barnkob, dyrlæge og bestyrelsesmedlem i Den Danske Dyrlægeforening i afdelingen for hunde, katte og smådyr.

Gå i træning

Ifølge Niels Filtenborg-Barnkob kan man faktisk træne Pixie eller Rolf til at håndtere nytårsaften med bulder og brag.

Han anbefaler, at man begynder træningen et halvt til et helt år i forvejen ved hjælp af en lyd-CD. For hver dag, der går, afspiller man CD’en, der gradvist bliver højere og kraftigere i lydene.

- Når man træner med sin hund eller kat vil kæledyret langsomt vænne sig til de voldsomme lyde og dermed også føle sig helt tryg, når det går løs nytårsaften, siger dyrlæge Niels Filtenborg-Barnkob.

Selvom du ikke har nået at træne dit kæledyr, kan du alligevel godt skabe nogle trygge rammer for nytårsaften. Her guider Niels Filtenborg-Barnkob til, hvad du kan gøre.

  • Tag i sommerhus langt væk fra de store brag og lysglimt, hvis det kan lade sig gøre

  • Hvis du er inviteret til nytårsaften ude i byen, så send hunden på pension ude på landet

  • Hvis du skal holde nytår hjemme, så tænd for radioen, og skru op til middelhøjt lydniveau, så det overdøver nytårsbragene. Træk også mørklægningsgardinerne for for at lukke lysglimtene ude

  • Kast lidt foder ud på gulvet omkring midnat for at distrahere hunden

  • Lad være med at ynke hunden, hvis den bliver utryg, for det forstærker utrygheden. Hunde er flokdyr og har behov for at følge en leder. Det er dit ansvar som ejer at tage lederrollen på dig.

  • Tal eventuelt med din dyrlæge om medicinering

Facebook
Twitter