Hvorfor er det så svært at få motioneret?

Motion i 2014? Drop snakken - bare snør løbeskoene og kom afsted.

(© Colourbox)

Hvorfor skal det være så svært at sætte motion på dagsordenen? Hvorfor er det ikke som med fx. dét at børste tænder, at det bare er noget man gør pr. automatik, fordi man ved, at det er godt for ens sundhed?

Det spørgsmål er der sikkert rigtig mange, der stiller sig i disse tider.

En af dem, der har stillet spørgsmålet - og gjort noget ved det - er Rolf Lund.

Har sjældent fortrudt motion

Rolf Lund er dels ekspert i at leve billigt, hvilket han bla. skriver på i sine bøger som fx. Kogebog for Fattigrøve, men han har også en anden passion: Han er aktiv løber, og han kan ikke forstå, hvorfor folk altid har 1700 overvejelser, før de kan få taget sig sammen til at komme afsted:

- Dét er meget få løbeture, jeg har fortrudt. De få løbeture har været gange, hvor jeg fx. har trænet, selvom der var optræk til sygdom, at jeg har deltaget i en konkurrence, selvom en belastningsskade helst havde set, at jeg var blevet hjemme, forklarer han.

- Alle de andre løbeture har jeg været glad for. De har givet mig naturoplevelser, frisk luft, lykkefølelse, sved på panden, træthed, medaljer, god appetit, god samvittighed, samvær med andre osv. Jeg har derfor besluttet, at løb skal være en del af mit liv, så længe jeg kan. På trods af dette, flyver løbetøjet ikke på min krop af sig selv. Jeg skal have et overskud, så jeg kommer op ad sofaen.

Stil ikke spørgsmål - bare gør det!

Og det er netop her, det bliver svært for rigtig mange mennesker. Men Rolf Lund har en plan:

- Jeg har et trick, der virker. De færreste lader det være op til dagens lyst, om de børster tænder eller ej. Det er egentlig ikke særlig sjovt at børste tænder, men det er dejligt at blive fri for væg-til- væg tæppet på sine tænder og få en frisk ånde.

- De færreste er i tvivl om, hvorvidt de skal gå på arbejde hver dag. Det er bare noget, man gør, og så er det forholdsvis nemt at komme ud ad sengen. Det er på samme måde forhåbentlig også de færreste, som dagligt stiller spørgsmål ved, om de er kæreste med den rigtige person!

Rolf Lund mener, vi bruger alt for meget energi på at gå og overveje motion i stedet for bare at gøre det!

- Hvis man venter på, at vejret er helt rigtigt og lysten er der på den helt rigtige måde, kan man komme til at vente meget længe. Min anbefaling er derfor, at man lader være med at stille det spørgsmål hver dag, men bare gør det.

- Tager sit løbetøj og -sko på og kommer ud. Hvis man har erfaret, at motion er godt, og at man gerne vil dyrke motion, så synes jeg, at man skal lave en aftale med sig selv og holde den. På samme måde som man holder andre aftaler på, forklarer løbe-entusiasten, der har lavet aftale med sig selv om tre løbeture pr. uge...mindst.

Læg træningstøjet frem

Også motionsekspert på Lev Nu, Marina Aagaard, har nogle gode råd til dig, der vil bruge 2014 til at få iværksat nogle nye motionsvaner. Her er en håndfuld gode ideer:

  • Sæt realistiske mål. Eller: Et drømmemål inddelt i realistiske delmål, som skal nås på forskellige tidspunkter (ikke alt i januar og februar). En dårlig vane eller ekstra kilo, der er kommet i løbet af 30 år forsvinder ikke i løbet af 30 dage …

  • En vaneændring ad gangen: Vælg den mest overkommelige vaneændring og giv tid. Når den gode nye vane er implementeret med succes, kan man gå videre til næste udfordring.

  • Gør vaneændring nemt/nemmere. Få opbakning fra familien. Få opbakning fra venner.

  • Tøm køleskabet for usunde fristelser.

  • Smid alle cigaretter ud.

  • Sæt stopuret til at minde dig om at komme rejse dig fra stolen og gå ud og trække frisk luft jævnligt.

  • Læg det smarte motionstøj frem, så det altid er klart.

  • Indtast motionstiderne i kalenderen.

  • Køb kun vin til weekenden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter