I dag vil jeg løbe en figur

Er du træt af at løbe ligeud? Så er den nye trend, FigureRunning - og måske kommende olympiske diciplin - måske lige dig. Lev Livet har afprøvet diciplinen.

Er du træt af at løbe ligeud - så prøv med at løbe FigureRunning. (© Colourbox)

Savner du inspiration til dine løbeture, så er figurløb måske lige dig. Figurløb skulle nemlig være noget af det nye helt hotte, når det drejer sig om at produktudvikle motion til at være sjovt. Med andre ord, hvis du er træt af at løbe ligeud, så kan figurløb godt være noget, du skal prøve af.

FigureRunning.com kan du læse meget mere om den kreative sportsgren, som opfinderne arbejder på at få gjort til en olympisk disciplin i 2016. Om det lykkes får tiden vise.

FigureRunning

Det er måske svært at se, at ovenstående billede skal forestille et hjerte. Men man siger, at øvelse gør mester. Hvis du har fået lyst til at prøve den nye diciplin, skal du:

-Vælg en figur, du vil løbe

-Tænk enkelt

-Afsøg om figuren kan passes ind i det kvarter, du løber i.

-Download din app

-Start FigureRun, start tracking - og løb

-Send din figur til FigureRunning

Kilde: FigureRunning

En dyst på kreativitet

Baggrunden for udviklingen af den applikation, som samler kreative løbere over hele verden, er ifølge udbyderen, at opmuntre løbere til at dyrke en ny disciplin, hvor det ikke handler om at dyste på hvor mange kilometer, man kan løbe eller hvor hurtigt - men om hvor god du er til at tænke kreativt: Hvilke figurer kan jeg løbe i mit kvarter? Og via din app og gps bliver din rute registreret, så du kan dyste med løbere i hele verden om at løbe den flotteste figur: En sløjfe, et hus, et ansigt - kun fantasien sætter grænser.

-Det tiltalende i det er det legende element - og at du får noget ud af at gøre det og måske vil blive endnu bedre til det - at forfine dine figurer. Der er også mulighed for læringsmæssige aspekter: Planlægning af rute, beregning af distancer, vinkel, omkredse mv. for at figuren bliver rigtig, kommenterer Lasse Kristiansen, der er lektor på Professionshøjskolen Metropol og Cand. Scient. i human fysiologi.

-Det er samtidig en måde at flytte fokus fra "fysisk aktivitet" som godt kan blive et lidt negativt pegefinger-begreb til noget bevægelse med et formål - en mere idrætsbetonet aktivitet. Idræt betragtes ofte som mere positivt ladet end fysisk aktivitet, supplerer Lasse Kristiansen.

Løb et hjerte

Således opmuntret downloadede Lev Livets udsendte en dag den gratis app for at finde ud af, om dét at løbe en figur ville gøre det sjovere at motionere. Første del gik smertefrit. Næste step var at finde ud af en figur. Det skulle være noget enkelt - og indenfor rækkevidde.

Pointen er så, at man skal finde ud af, om det overhovedet lader sig gøre at løbe eksempelvis et hjerte i det kvarter, hvor man har sine normale løberuter. Det er jo snyd at løbe på en mark eller en boldbane, det vil jo gøre øvelsen noget lettere.

Så frem med et kort for at finde ud af, om det var muligt at løbe et hjerte i kvarteret. Det var det, så skal man udtænke nøjagtig ad hvilke stier og veje, turen skal løbes. Og så af sted med app´en på armen.

Genvej til sjov motion

Lasse Kristiansens har fundet tre andre apps, der kan gøre din motion lidt sjovere:

-Findveji.dk er orienteringsløbsposter som står fast rundt omkring i landet. På en del af banerne er der såkaldte QR-koder på posterne, som du kan scanne med din smartphone, og få spørgsmål du skal besvare, historisk information om området eller andet.

-Endomondo er et eksempel på anvendelse af digitale medier til at understøtte din idrætsaktivitet og måske gøre det sjovere end det ellers ville have været, fordi du kan se dit forløb og følge med, du kan dele med vennerne mv.

-Djeeo.dk er designet til læring i skoler, hvor eleverne vha. af computer og gps guider hinanden rundt i et givent område for at besvare spørgsmål.

Del din figur

-Jeg vil tro, at det på sigt bliver et godt interaktions-redskab, du kan jo lægge din figur på Facebook og få respons - du kan gøre det sammen med andre mv. Det er en del af den web 2.0-verden vi er i og som udvikler sig voldsomt - dvs. interaktion via de digitale medier, siger Lasse Kristiansen.

Når man løber, bliver ruten optegnet i den farve, man vælger, og som registrerer alle bevægelser undervejs. Man kan selvfølgelig godt stoppe op undervejs for at sikre sig, at man ikke er på helt skæv kurs.

Løb med udfordringer

Men man kan også vælge at løbe ruten, som den er udtænkt den hjemmefra.

Ligetil er det imidlertid ikke, for der kan jo være områder, der på kortet ser ud til at lade sig gøre at løbe igennem, men som viser sig at være lidt besværlige - pga. krat og buske eksempelvis. Som i det her tilfælde viste sig at blive lidt af en udfordring.

Det resulterede i dette tilfælde med, at dét, der skulle havde været et hjerte, måske snarere kom til at ligne noget, som begynder med r.., og som man måske ikke ndvendigvis har lyst til at dele med andre.

Men sjovt var det - og lysten til at forsøge at gøre det bedre næste gang blev i hvert fald vakt.

-Jeg er helt sikker på at FigureRunning er kommet for at blive, supplerer Lasse Kristiansen, og fortsætter:

-Det interessante ved sådanne tiltag er, at det kan ikke betale sig at sætte sig mod strømmen og sige til sine børn eller sig selv, at nu skal du slukke for computeren, telefonen, ipaden og gå ud og lege. Det gælder i højere og højere grad om at integrere det i aktiviteter for at gøre det tidsvarende og sjovt.