Kineserne presser prisen på rav i vejret

Prisen på den bedste kvalitet rav er nu lige så høj som på guld, fortæller en rav-ekspert.

Kineserne vil helst have rav fra Vestkysten eller Lillebælt, fordi det er det ældste.

Gert Ravn er historiker og ekspert i rav. Siden 1987 har han givet kurser i at samle rav ved Børsmose Strand på Vestkysten, og kurserne er populære. De seneste år er prisen på rav nemlig steget voldsomt. Det er især kinesere, som efterspørger rav.

- Jeg har kinesere i røret mindst et par gange om ugen og får lige så mange mails fra kinesere, som vil købe rav af mig, siger Gert Ravn.

Kineserne bruger ravet som potensmiddel eller til at styrke hjertet med.De vil helst have rav fra Vestkysten eller Lillebælt, fordi det er det ældste. Ravet her er jo cirka 40 millioner år gammelt, fortæller Gert Ravn.

Saml ind til en charterferie eller en bil

Rav af den bedste kvalitet er gennemsigtigt, og ofte kan man se et insekt af en art, som i dag er uddød, indkapslet i den hårde harpiks. Det bedste rav koster i dag lige så meget per gram som 8-14 karat guld.

- Jeg kender mange, som samler rav til 14 dages ferie på Tenerife med alt betalt. Der er også folk, der har samlet rav i 2-3 år, og så har de nok penge til en bil. De skal jo ikke betale skat af det fundne rav, hvis de sælger det videre uforarbejdet.

- En familie fandt ved et held 1,1 kilo rav på syv minutter. Et af stykkerne var meget fint, så familien tjente i alt cirka 80.000 kroner på de syv minutter, siger Gert Ravn.

Selv samler han ikke rav mere, han kan bedre lide at holde kurser i ravjagt. På kurserne forklarer han, at det er bedst at gå på stranden ved højvande, når der er pålandsvind.

- Så kan man stille sig i brændingen og fange ravet. Men man skal være lynhurtig, ellers skyller det ud igen. De lokale tager en gammel badmintonketsjer og giver den et buk ved nettet, så den fungerer som en skovl, som de kan bruge til at kaste ravet ind på stranden med.

Der er kamp om ravet

Gert Ravn har også altid kosteskafter med på sine ravjagter, så turisterne kan rode i sandet mellem døde måger, tang og gopler efter rav.

- Der er en kæmpe konkurrence om ravet langs den jyske vestkyst. Nogle af de lokale kører på knallert hen langs med vandkanten og snupper de største stykker rav ved højvande. Men man kan være heldig for eksempel en juleaften eller en aften med landskamp i tv, hvor alle sidder hjemme i stuen, og ravjægeren har stranden for sig selv.

Selv om man ikke finder store klumper rav, kan de små stykker – kaldet ravgrus – også bruges, for eksempel til fremstilling af ekstrakt til snaps. Drikken smager efter sigende afskyeligt, men styrker helbreddet, siger kineserne ifølge Gert Ravn. Find opskriften på Gert Ravns hjemmeside