Kønsroller og familiesamvær kom på dagsorden efter en tur i 50'erne

Hos familien Apetri Ryberg havde især kvinderne deres udfordringer med at leve som i 50´erne, men efterfølgende er familien blevet bedre til at prioritere tid sammen.

  • Familien Apetri Ryberg fra Hillerød prøvede i en uge at leve som familie i Nyboder i København anno 1957-59. (Foto: Sine Fiig)
  • Far Søren får sig lige en slapper med avisen efter arbejdet som administrativ medarbejder i Søværnet. (Foto: Sine Fiig)
  • Også sønnen David fik slappet af mellem måltiderne, her med Anders And. (Foto: Sine Fiig)
  • Og imens må mor Niculina tage en ordentlig tørn - her med vasketøjet. (Foto: Sine Fiig)
1 / 4

Hos familien Apetri Ryberg fra Hillerød har hverdagen i 2016 ikke så meget med fællesskab at gøre. Begge forældre arbejder meget og er først sent hjemme, og begge børn - 16-årige Cornelia og 13-årige David - bruger det meste af tiden på deres værelser med snuderne i mobilen eller computeren.

Forventningen var derfor, at der blev lidt mere tid til nærvær og samvær med hinanden, da familien som et forsøg skulle en tur tilbage til 50'erne i programserien 'Skru tiden tilbage'.

- Vi er nok meget individualister, vi kunne lige så godt være fire singler, siger mor Niculina Apetri, der til daglig arbejder som it-ekspert, før hele familien drog afsted.

Men meget hurtigt fandt især hun ud af, at dét at være kvinde på den tid ikke ligefrem var en dans på roser:

Niculina følte sig i det hele taget meget isoleret indenfor hjemmets fire vægge med rengøring, madlavning og med at gøre sig lidt lækker for sin mand.

Som eksempelvis den ene gang i ugens løb, hvor hun kan slippe ud af huset for at gå til frisør - og frisøren lige minder om, hvad der er vigtigt for en kvinde i 1957:

Tid til snak om kønsroller

Søren Ryberg fortæller, at deltagelsen i programmet efterfølgende har fået familien til at tale en hel del om kønsroller.

- Både Niculina og Cornelia var jo ret trætte af, at de skulle ordne hjemmet, mens David og jeg kunne slappe af og hygge os, mens maden blev lavet. De syntes, det var uretfærdigt - og det er det jo også.

- Til hverdag synes jeg, at Niculina og jeg er gode til at dele arbejdet i hjemmet hos os. Vi har nok fordelt det sådan, at jeg mest passer haven, mens hun passer hjemmet, selvom jeg også laver mad derhjemme.

Søren Ryberg, der her i 2016 er risk manager i IBM, skulle lige vænne sig til tilværelsen i 50´erne, men efter et par dage slappede han faktisk helt anderledes af.

- Jeg synes, vi har lært at være mere sammen som familie nu end tidligere. Vi er blevet bedre til at slukke for fjernsynet, og børnene sidder ikke længere bare på deres værelser, men kommer ud og synes også det er hyggeligt at være mere sammen med os.

Mors historier fra 50´erne

Det var Niculina Apetri, der meldte familien til - og af en helt bestemt grund:

- Jamen, det gjorde jeg, fordi jeg havde hørt så mange historie fra min mor, der var teenager i 50´erne, så jeg syntes det kunne være sjovt. Men udfordringen var da, at det jo var en tid, hvor man som kvinde hørte til i hjemmet - jeg er jo selv opdraget til, at man som kvinde gør det, man vil, og at vi kvinder kan selv.

- Men noget helt andet var, at jeg også havde så dårlige sko i den uge, at jeg havde slet ikke lyst til at gå for langt, for det gjorde simpelthen for ondt, føjer hun til.

Så skal der laves 'pindsvin'

Og imens far Søren hyggede sig med sit job som administrativ medarbejder hos Søværnet, så knoklede mor Niculina på hjemmefronten - og fredag eftermiddag skal han endda holde cocktailparty for sine kolleger.

Og også her kommer mor på lidt af en opgave. Hun skal nemlig servere 'pindsvin':

Niculina syntes, det var en spændende uge, men som hun siger, så oplevede familien jo nok også en luksus-udgave, fordi Søren i programmet havde en højere stilling - så familien manglede ikke noget.

- Det var fx sjovt at holde cocktailparty. Jeg har sagt til vores venner, at de kan godt glæde sig til, at vi skal holde sådan et for dem - og her vil de helt sikkert også få serveret 'pindsvin'.

'Pindsvinet' består af et halvt hvidkålshoved, hvor man har fastgjort kogte cocktailpølser, oliven og små løg med tandstikker.

Nu spiller vi også badminton

Det var ikke svært for Niculina at være den ansvarlige for hushold og madlavning, for til daglig elsker hun også at lave mad - og gerne fra bunden, selvom hun syntes, det var uretfærdigt, at hun ikke måtte bede mændene i huset om hjælp.

- Jeg synes vores børn har lært, at alle i en familie skal tage et ansvar, det er ikke fordi de hjælper voldsomt mere til, men de har nok fået mere forståelse for, at i en familie er man en enhed, der fungerer sammen - det har især Cornelia da reflekteret over bagefter.

Og så er der sket en anden ting i Søren og Niculinas liv efter optagelserne til 'Skru tiden tilbage' fandt sted:

- Vi er begyndt at gå til badminton sammen igen. Det har vi ikke gjort i mange år, men det gør vi nu, og det er dejligt, at vi har en fælles ting, som vi går til sammen, forklarer Niculina Apetri, der ikke ville have noget imod at vende tilbage til 50´erne en anden god gang – men så skulle konditionerne være lidt anderledes, eksempelvis skulle mændene også inddrages i de huslige pligter.