Kom godt i gang med at gå!

Forår og sommer er også højsæson for gå- og vandreture både herhjemme og i udlandet. Få gode råd til at komme i gang med at gå.

Hvis du vil bruge gang som motionsform, så skal der trænes, før du kaster dig ud i længere ture. (© COLOURBOX)

Gang er måske en lidt underkendt motionsform. Vi har længe talt mest om løb, mouintainbiking, svømning, dans og andre actionprægede motionsformer, hvis det drejer sig om at smide nogle kilo.

Men vidste du, at gang faktisk også kan være en rigtig god motionsform?

- De fleste kan gå, og gør det jo også. Men de fleste gør det nok mest for hyggens skyld, men hvis du skruer op for intensiteten, så kan raske vandreture også være rigtig god motion, forklarer Marina Aagaard, der er motionsekspert på Lev Nu.

Gå og hold vægten

Og langt de fleste mennesker kan gå, du styrer selv hvor høj intensiteten skal være, og hvor langt du har lyst til at gå.

- Det kan være svært og belastende at gå rigtig langt, hvis man har for mange kilo på sidebenene. Men for normalvægtige, der træner sig op, så kan længere gå- og vandreture godt bruges som konditions- og vægtregulerende motion.

Begynd i god tid

De fleste mennesker kan komme i gang med at gå - og bare gå afsted! Men skal du fx deltage i arrangerede længere gåture, marcher etc, så er det vigtigt at træne op. Og begynd gerne i god tid.

- Lange gå-distancer kan faktisk være næsten lige så belastende for kroppen, som løb. Det er især fødder, knæ og ryg, der kan blive belastede, så derfor er det godt, at man også core-træner, så lænd, ryg og mave trænes op til at kunne holde dig oppe. Hvis du skal bære rygsæk, skal ryg og lænd kunne klare vægten også. Det er en god idé at træne core to-tre gange om ugen.

-Herudover er det en god ide at træne sine muskler omkring knæ og lår, så de får ekstra styrke til at klare længere distancer. Det er i det hele taget de store muskelgrupper, du skal fokusere på, hvis du ønsker at bruge gang som motionsform, forklarer Marina Aagaard.

Gode øvelser til at træne core er:

  • Squat (benbøjninger)

  • Fremfald (lunge) og udfald (side lunge)

  • Balanceøvelser og evt. hink for at styrke og stabilisere

  • Planke – kan varieres når man bliver stærkere

  • Rygstrækning – maveliggende overkropsløft

  • Mavebøjning – rygliggende med bøjede ben, overkropsløft

Her kan du se Marina Aagaard træne lunges:

Og her ser du, hvordan du kan træne sqat: