Kom op at stå uden de store armbevægelser

Det behøver ikke være besværligt. Der skal faktisk meget lidt til for at snige lidt bevægelse ind i en ellers stillesiddende arbejdsdag. Marina Aagaard giver gode råd.

(© Colourbox)

Motionsekspert på Lev Nu, Marina Aagaard, har denne kommentar til en ganske ny finsk undersøgelse, som viser, at syv timers stillesiddende arbejde på en dag sender dig direkte i risikozonen for at dø af det stillesiddende liv.

- Kroppen er designet til at bevæge sig og ikke at sidde ned i mange timer i træk, som vi gør. Vi sidder ned under transport (bil, bus, tog), vi sidder når vi spiser, når vi ser tv, når vi arbejder.

- Din ryg, nakke og skuldre (led) har dårligt af at sidde længe, fordi leddene bliver stive, ømme og modtagelige for overbelastning. Musklerne bliver henholdsvis for stramme og for slappe, så man får en dårligere motorik og er mindre stabil, så man får en dårligere funktionsevne og risikerer skader og fald.

- Man får dårligt blodomløb i benene og det kan resultere i alt fra hævede ben til blodpropper i benene.

Så alt i alt er der al mulig god grund til at komme op at stå.

Her er Marina Aagaards forslag til mere aktivitet i hverdagen:

  • Sid mindre: Brug et hæve-sænkebord, sæt en timer til at minde om at det er tid.

  • Sid ind imellem på en bold, fordi der skal man korrigere en lille smule, så man bevæger sig lidt.

  • Stå op mindst en gang hver halve eller hele time: Stræk de stramme hoftebøjere (stå med det ene ben foran det andet, bøj det forreste, og stræk bageste hofte).

  • Bevæg rygsøjlen, bøj helt fremover og luk sammen, stræk op og lidt bagover og stræk forsiden af kroppen, armene ud og op, stræk bryst og skuldre.

  • Bøj og stræk benene 10 gange, ned og op for at få gang i blodcirkulation og ballemusklerne, som bliver meget slappe af at sidde.