KOMMENTAR Gå dig til længere og sundere liv

De gør det de steder i verden, hvor man lever allerlængst: Går! Og det er faktisk en kendt kur til livsforlængelse.

Alder er ingen hindring for at gå, tværtimod er det omvendt: Gå meget, og du når en høj alder. (© dr)

At gang er en sund aktivitet, er efterhånden almindeligt kendt.

At det også er på dagsprogrammet hos nogle af verdens længst levende mennesker, kan man blandt andet se i DR1-programmet "Livets Opskrift" i aften, hvor Sisse Fisker besøger en familie i Costa Rica.

Befolkningen på Nicoya-halvøen i Costa Rica er en af klodens fem såkaldte "blue zones", hvor man lever gennemsnitligt længere end resten af befolkningen.

Og det viser sig, at masser af gang er et af flere fællestræk hos de 90+ årige. Blandt andet møder vi i aftenens program den 92-årige Don Pablo, der hver dag besøger sin 108-årige mor Panchita i hendes hjem på toppen af et bjerg. Han går simpelthen 1 km op ad bjerget, og 1 km ned ad bjerget hver eneste dag.

Gang som medicin

Motion som medicin og potentielt livsforlængende ’pille’ er ingen nyhed. Allerede før vores tidsregning blev motion i form af gang betragtet som nyttigt:

“Gang er menneskets bedste medicin” sagde lægen Hippokrates, 460-370 f.Kr. og også nyere, danske sundhedsanbefalinger har fokus på at 10.-15.000 skridt om dagen er et smart og virksomt sundhedstiltag.

Fordelen ved gang er, at den motion kan dyrkes helt uden hjælpemidler eller specialudstyr. Gang kan dyrkes næsten hvor som helst og når som helst. Det er nemt og overkommeligt, det er prisbilligt og det er sundt og sikkert.

I forhold til anden motion er der eksempelvis stort set ingen skadesrisiko og trods den relativt skånsomme, sikre indsats er der en lang række positive effekter: Forbedret stofskifte, bedre kondition (hvis farten eller stigningen er høj nok), stærkere knogler og bedre humør.

Gå dig også til et godt humør

Det sidste, at humøret bliver bedre under en gåtur – ligesom stressende tanker fordufter og positiv energi opstår – har mange erfaret i praksis. Så gang i det fri er gennem tiden blevet anbefalet som mental opkvikker af såvel læger som ikke-sundhedsprofessionelle:

” Tab for Alt ikke Lysten til at gaae: jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom; jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til, og jeg kjender ingen Tanke saa tung, at man jo ikke [kan] gaae fra den” skrev filosoffen Søren Kierkegaard.

I opskriften på et godt længere liv handler det ud fra beretningerne i høj grad om det helt grundlæggende; at spise, sove og elske tilstrækkeligt og at give sig selv tid – og tid til at gå en tur.

Se "Livets Opskrift" i aften klokken 20.45 på DR1 eller på dr.dk/tv